NE BACAJTE GA: Evo kako da stari hljeb ponovo bude kao tek izvađen iz rerne

Kiosk
NE BACAJTE GA: Evo kako da stari hljeb ponovo bude kao tek izvađen iz rerne
-

Ne postoji mnogo stvari koje mirišu toliko dobro kao tek ispečen hljeb izvađen iz rerne. 

Teško je održati hljeb dugo svježim, naročito ako živite sami. 

Nije lako pojesti cijeli hljeb prije nego što se osuši, osim ako ne želite da jedete sendviče za svaki obrok. Mi imamo dobre vijesti. Postoji nekoliko načina da svoj stari hljeb učinite svježim i ukusnim kao i prvog dana. 

Potrebno vam je:

• stari hljeb
• papirne salvete
• alufolija
• jedan ili dva štapića celera

Metoda "mikrovalna pećnica"

hljeb

Uzmite papirnu salvetu i stavite je pod hladnu vode. Ne morate je natopiti već samo nakvasiti. Umotajte hljeb u vlažnu salvetu.

hljeb1

Stavite ga u mikrovalnu pećnicu na oko 10 sekundi.

hljeb3

Odmotajte i uživajte u toplom i svježem hljebu.

Metoda "rerna"

hljeb4

Zagrijte rernu na 150 stepeni i umotajte stati hljeb u alufoliju. Stavite ga u rernu na oko 20 minuta, zavisno od količine i vrste hljeba.

Izvadite ga iz rerne i sačekajte da se ohladi.

Dodatni savjet: ako je hljeb veoma buđav, možete navlažiti gornju koru prije nego što ga umotate u foliju i stavite u rernu. Nemojte da mnogo pokvasiti da ne bi bio previše mekan. dodajte malo po malo vode pre nego što nađete pravu mjeru.

Metoda sa celerom

hljeb5

U plastičnu kesu stavite stari hljeb i nekoliko štapića celera i čvrsto zatvorite. Stavite kesu u frižider na nekoliko sati, a za bolje rezultate i preko noći.

hljeb6

Sljedećeg dana izvadite celer iz kese. Primijetićete da se osušio. Ovo se dešava jer je svu vlagu upio hljeb koji bi trebalo da bude mekan i lijep.

hljeb7

Dodatni savjet: U nekim slučajevima, hljeb je suviše suv i nijedan trik neće pomoći da ga omekšate. Tada možete da iskoristite hljeb da napravite krutone za salatu ili supu ili idite do najbližeg jezera i nahranite patke.

 

PROČITAJTE JOŠ: 

 

Tradicija: Pogledajte kako se pravi hljeb u Tadžikistanu! (VIDEO) 

U Tadžikistanu hljeb se još uvijek pravi na prelijepi, tradicionalni način.

Veliki dio okolnog zemljišta je neobradiv, pa domaći hljeb čini prosječan dnevni unos kalorija.

Pogledajte kako se pravi hljeb u Tadžikistanu:

 

Od OVIH NAMIRNICA se pravi NAJZDRAVIJI HLJEB NA SVIJETU!

 

Nutricionisti godinama govore da je najzdravija vrsta hljeba ona od cijelih žitarica, poput zobi, ječma ili kukuruza. Ali kardiohirurg Stiven Gandri i autor knjige ‚‚The Plant Paradox" misli drugačije.
 
On preporučuje hljeb bez ikakvih žitarica takozvani ‚‚Bareley Bread" koji ne sadrži ni gluten, kvasac ili soju, ali ipak ima ukus sličan pekarskom hljebu.

Kardiolog tvrdi da je ovo najzdravija vrsta hljeba jer ne sadrži ni lektine, teško probavljive proteine koji izazivaju niz biohemijskih poremećaja i pogoršavaju već postojeće upalne procese u tijelu.

Priprema se od bjelanaca, kokosovog ulja, kokosovog brašna, bademovog brašna, lešnikovog brašna i još nekoliko sastojaka.

Zasad se može kupiti samo na internet stranicama proizvođača.

 

 

Ne propustite