Rasprava na času historije završila kobno-učenik napao kolege, ima mrtvih (DETALJNO PO POLICIJSKOM IZVJEŠTAJU)

Svijet
Rasprava na času historije završila kobno-učenik napao kolege, ima mrtvih (DETALJNO PO POLICIJSKOM IZVJEŠTAJU)
.

Kako saopštava Njujroška policija, danas je u državnoj srednjoj školi "Urban asembli" u Bronksu, 18-godišnji Abel Kedeno nožem napao dvojicu učenika, od kojih je jedan preminuo. Istražitelji tvrde da je Kedeno započeo napad na Metju Mek Krija (15) i Arijane La Boja (16) oko 10:50 na petom spratu zgrade, a oko 20-tak drugih učenika bili su svjedoci zločina.

Kako saznajemo, jedna od žrtava je bacala olovku po učionici u toku časa historije, kada je olovka pogodila Kedena. Naime, Kedeno je zahtijevao da sazna ko ga je pogodio, međutim tada je ustao Mek Kri i rekao mu da je to bila samo slučajnost. Tada je Kedeno izvadio nož iz džepa, na što je Mek Kri burno reagovao i tada je primio ubod u grudi. Odmah je reagovao Arijan La Boj, pokušavajući urazumiti školskog kolegu, međutim i on je primio ubod u grudi od strane kolege Kedena. 

Dok su učenici pokušavali pružiti prvu pomoć ranjenim kolegama, profesorica je pokušavala obuzdati podivljalog učenika. "Dok smo pokušavali pomoći Metju, Kedeno je napao La Boja. Sva djeca su počela plakati, a profesorica Kenedi je pokušavala zaustaviti Abela. Niko ga nije mogao zaustaviti."-izjavljuje jedna od učenica iz Kedenovog odjeljenja.

McCree

Mek Kri smrtno stradao u ovom napadu

 

Također su iz susjednih učionica bili preplašeni i zbunjeni. "Čuli smo uzvike u hodniku. Profesor je otvorio vrata, a onda smo ugledali učenike koji su vrištali i bježali kroz hodnik. Jedan učenik je ušao u našu učionicu i rekao da je neko izboden i da vani ima mnogo krvi. Tada je profesor zaključao vrata i čuvao stražu narednih sat vremena."-izjavio je Stiven Nunez, učenik koji je imao nastavu u učionici pored one u kojoj se desio napad. 

Robert Bojs, šef policije ističe da je nakon sve gužve, Kedeno izašao u hodnik i svojevoljno predao nož u ruke školskog savjetnika, zatim se sam uputio prema direktorovom uredu i sačekao dok pozovu policiju. Mek Kri je proglašen mrtvim prilikom dolaska u St. Barnabas bolnicu, dok se La Boj nalazi u istoj bolnici, u jako kritičnom stanju

Kedeno je uhapšen i trenutno se nalazi u 48-satnom pritvoru, gdje je rekao policajcima da mu je bilo previše zadirkivanja od strane kolega. "Iniciraju sukob već dvije sedmice, tačnije od kada je škola počela, međutim danas je sve eskaliralo u toku nastave" izjavio je Kedeno. 

"Cijelim srcem razumijem roditelje koji svakodnevno brinu za zdravlje i život svoga djeteta." rekao je gradonačelnik Blasio na konferenciji nakon incidenta. Blasio je obećao da će dodatno povećati sigurnost u svim školama i uvesti dodatne skenere za metal na svim ulazima.

NOVI.BA

 

 

 

Ne propustite