Ispravne mikrovalne pećnice nisu opasne za zdravlje i ne uništavaju vitamine u hrani

Aktuelno
Ispravne mikrovalne pećnice nisu opasne za zdravlje i ne uništavaju vitamine u hrani
.

Vjerovatno ste i vi od onih koji imaju vrlo opasan preparat u kući- mikrovalnu. Samim tim što imate mikrovalnu, svjesno zračite svoju hranu i uništavate je, činite kancerogenom.

Zašto vam je to potrebno? Zar samo zato što želite što prije nešto pripremiti, podgrijati? Mi vjerujemo da mikrovalna uopšte nije neophodna.

Znate li da je u Rusiji zabranjena proizvodnja i uvoz ovih preparata još u 1976. godini? Izjasnili su se tako da ne žele svjesno ubijati svoj narod. Osim Rusije, mnoge druge zemalje su zabranile mikrovalne. Vjerujte, nije bez razloga.

Mikrovalna emituje opasno zračenje koje izaziva rak, šteti bubrezima, srcu i ostalim organima. Mikrovalni talasi uništavaju čak 80% hranjljivih materija u namirnicma. Tačnije, pretvaraju svaku vašu namrinicu u otrov. Razmislite da li je vrijedno poslije svega navedenog držati ovaj preparat u kući. Mi znamo da nije.

OBJAVLJUJEMO DEMANT NA ČLANAK KOJI PRENOSIMO U CJELOSTI

Ispravne mikrovalne pećnice nisu opasne za zdravlje i ne uništavaju vitamine u hrani

 

„Još uvijek imate mikrovalnu pećnicu u svome domu? Bacite je i nećete požaliti. Zašto? Zato što je mikrovalna pećnica prljavština koja ubija ljude širom svijeta. U Rusiji, primjerice mikrovalne pećnice zabranjene su još od 1976. godine jer oni eto nisu željeli samo tako “ubijati” svoj narod kao ostatak zapadnog svijeta“, navodi se u tekstu „GOTOVO SVAKA KUĆA IMA OVO: U KUHINJI DRŽITE MAŠINU ZA SMRT KOJU ODMAH TREBATE BACITI!“  koji se širi društvenim mrežama, a objavljen je na portalu Recepti i Zdravlje. 

U Rusiji, za početak, mikrovalne pećnice nisu (ni bile) zabranjene. Štoviše, proizvodnja ruskih mikrovalnih pećnica započela je 1970-ih. Riječ je o mitu koji se, kako je to istaknuo i raskrinkao portal Snopes, često ponavlja, a potječe iz SAD-a.

Također, u spornom tekstu potpuno netočno navodi se da hrana kuhana u mikrovalnoj pećnici nije zdrava, već da je radioaktivna i uzrokuje rak.

„Hrana kuhana u mikrovalnoj pećnici je sigurna, ima jednaku nutritivnu vrijednost kao i hrana kuhana u konvencionalnim pećnicama“, navodi se na stranicama Svjetske zdravstvene ogranizacije.

Također, kako je jasno istaknuto na stranicima Svjetske zdravstvene organizacije, „suprotno zabludama, hrana kuhana u mikrovalnoj pećnici nije radioaktivna“.

Američko udruženje protiv raka na svojim stranicama, također, ističe da mirkovalne pećice „ne čine hranu radioaktivnom, već ju kuhaju i ne mijenjaju kemijsku ili molekularnu strukturu hrane“.

Ipak, napominju, važno je koristiti mikrovalne pećnice sukladno uputama proizvođača.

„Kada se mikrovalne pećnice koriste u skladu s uputama, ne postoje dokazi da predstavljaju zdravstvenu ugrozu za ljude“, navode.

Ne propustite