Bosanskohercegovački inovatori na izložbi ARCA u Zagrebu

Bosna i Hercegovina
Bosanskohercegovački inovatori na izložbi ARCA u Zagrebu
.

Na poznatoj Međunarodnoj izložba inovacija ARCA, koji će biti održan od 19. do 21. oktobra u Zagrebu, uz inovatore i poduzetnike iz cijele Hrvatske i svijeta, predstavit će se i inovatori iz Bosne i Hercegovine.

 

Tokom tri dana u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici bit će predstavljeno više od dvije stotine inovacija iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Poljske, Mađarske, Rumunjske, Kine, Irana, Libanona te BiH.

 

Novost je da će ove godine zajedno s ARCA-om biti održana i deveta po redu AGRO ARCA, međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji.

 

 - Poznato je da su inovacije pokretači gospodarstva i društva i zato nastavljamo i ove godine s izazovom da na jednom mjestu predstavimo domaće i strane inovacije, povežemo sve subjekte inovacijskog lanca i nastavimo razvijati inovacijsku kulturu u našoj zemlji - izjavio je Ivan Bračić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske.

 

Dodao je da će na ovogodišnjoj izložbi biti predstavljene inovacije iz gotovo svih područja ljudskog rada, od znanosti, tehnologije, elektrotehnike, preko medicine, poljoprivrede, prehrane do rekreacije i zabave.  Njih će na izložbi i sajmu predstaviti uspješne inovacijske tvrtke, samostalni inovatori, udruženja inovatora, znanstvene institucije, velik broj domaćih fakulteta i mladi inovatori, studenti i učenici osnovnih i srednjih škola.

 

Među izlagačima su i članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine. Fikret Alić iz Tuzle u Zagrebu će predstaviti inovaciju „Mikrovalno-infracrveni konvertor topline“, Momčilo Babić iz Bugojna „Turbinu za vjetar male brzine, a Mirjana Ćuk iz Trebinja zanimljivu inovaciju za žene „Kremu za depilaciju jednostavne proizvodnje i primjene“. Ajdin i Izet Dilaver iz Zenice predstavit će „Palete s tolerancijama“, Živko Gelić iz Kotor-Varoši „Piramidalne vrtove“, Josip Gujić iz Kaknja „Brzopomični graničnik za knjige“, te Hakim Haračić "Motor na torodialni pogon“. S „Univerzalnom spiralnom oprugom“ na ovogodišnjoj ARCA-i predstavit će se Zoran Kutle iz Širokog Brijega, a Miljenko Naletić iz Širokog Brijega s „Pontonskom lančanom turbinom“.

 

Bosanskohercegovački inovatori već godinama nastupaju na ovoj Međunarodnoj izložbi inovacija u Zagrebu gdje i osvajaju mahom zlatne, srebrne i bronzane medalje za svoje inovacije.

 

Suorganizatori izložbe su Hrvatska zajednica tehničke kulture, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Međunarodna federacija nacionalnih organizacija inovatora (IFIA) i Sveučilište u Zagrebu, saopćeno je iz Udruge inovatora Hrvatske.

Ne propustite