Ovaj podatak objašnjava stanje u kojem se nalazi Islamska država!

Svijet
Ovaj podatak objašnjava stanje u kojem se nalazi Islamska država!
.

Od početka godine, teritorij Islamske države u Siriji smanjen je za čak 70%. 

Ovaj podatak jasno govori u kakvom je stanju teroristička tvorevina – u gotovo beznadnom. 
Lavovski dio teritorija oslobodila je Sirijska vojska u svojoj ljetnoj ofenzivi koja je kulminirala deblokadom Deir ez-Zora. 

Istini za volju, najvećim dijelom radi se o slabo naseljenom, pustinjskom području, ali bogatom naftnim i plinskim poljima. Ono još važnije, otklonjena je prijetnja Homsu, Hami i Aleppu i okolnom području s istoka te su osigurane prometnice i oslobođene trupe za dovršavanje oslobađanja od terorista.

Značajan dio dio teritorija Islamske države zauzeli su kurdski i arapski borci Sirijskih demokratskih snaga. Prije svega radi se o području Raqqe i gradića Tabqah. Štoviše, gotovo su u potpunosti počistili de facto prijestolnicu kalifata. Kurdi su zadnjih nekoliko dana potisnuli islamiste i kod Deir ez-Zora.

Male pomake ove godine su ostvarili i sirijski militanti pod patronatom Turske – grad Al Bab. Glavninu posla u sjevernoj Siriji odradili su još krajem 2016., no tad su zapeli kod ovog grada da bi ga osvojili tek u veljači. Sirijska vojska zatim je izbivši na Eufrat spriječila daljnja teritorijalna prisvajanja Turske. 

Dio teritorija su u općem kolapsu Islamske države prigrabili i prozapadni militanti na jugu Sirije, u neuspjelom pokušaju zauzimanja granice prema Iraku i Jordanu. Kasnije je dijelom tog područja zagospodarila Sirijska vojska.

U rukama Islamske države ostaje još samo dolina Eufrata u istočnoj Siriji te džep kod Hame, duboko u prostoru pod kontrolom Sirijske vlade. Nesumnjivo će 2017. godina biti zadnja pod čizmom terorista, izuzev možda nekih manjih, izoliranih i nevažnih enklava. 

teritorij-islamske-drzave-smanjen-je-za-70-u-2017-2850-5283-e

Ne propustite