Četiri priznanja za bh. inovatore na sajmu u Indiji (VIDEO)

Bosna i Hercegovina
Četiri priznanja za bh. inovatore na sajmu u Indiji (VIDEO)
.

Bosanskohercegovački inovatori dobili su četiri priznanja za sedam inovacija predstavljenih na ''Drugom indijskom sajmu inovacija''.

Srebrenim medaljama nagrađeni su Fikret Alić, profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzli za mikrovalno-infracrveni konvertor topline, Armina Mačković iz Maglaja za inovaciju građevinski blokovi od celuloznog betona i mašinski inženjer Branko Miladinović iz Banje Luke za inovaciju elektronski saobraćajac.

Bronzanu medalju dobio je Živko Gelić iz Kotor-Varoši za inovaciju piramidalni vrtovi, a na izložbi je predstavljeno oko 400 inovacija iz 30 zemalja.

Profesor Alić s kreiranjem inovacija počeo je devedesetih godina. Brojne su iza njega. Najnovija je mikrovalni infracrveni konvertor topline.

Poprilično je visok stepen energetske efikasnosti, kaže profesor. Izum je osmišljen da su spriječeni toplinski efekti koji se javljaju kod klasičinih uređaja.

Kada je u pitanju BiH navodi da je teži put inovacija ka praktičnoj primjeni jer BiH nema osnovanu strategiju razvoja na vlastitim inovacijama, javlja Fena. 

- Država mora prepoznati potencijal u inovatorima. Moramo imati odgovarajuće fondove i ministarstvo za nauku i tehnologiju, a ne da ministarstva imaju ograničena sredstva. Mi se bojimo iskoraka, radije bi kupili kineski proizvod nego razvili svoj - rekao je Alić.

Alić je za mikrovalni infracrveni konvertor topline na indijskom sajmu inovacija osvojio srebrenu medalju. Naglašava da entuzijazam i želja za nastavkom stvaranja novih izuma neće nestati uprkos poteškoćama.

U njegovoj labaratoriji će i dalje, najavio je, stvarati inovacije jer smatra da su neophodne za razvoj BiH.

 

Ne propustite