Svjedok Tužilaštva tvrdi da su se Srebreničani sami predavali

Bosna i Hercegovina
Svjedok Tužilaštva tvrdi da su se Srebreničani sami predavali
.

Bivši vozač u Petom inžinjerijskom bataljonu Vojske Republike Srpske (VRS) Milutin Redžić, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je u julu 1995. godine vidio Srebreničane kako se predaju na punktu u Konjević-Polju, ali ne zna gdje su odvedeni.

Kazao je da je njegova jedinica bila smještena u školi u Konjević-Polju, prenosi BIRN.

Za 11. juli 1995., svjedok je naveo da je njegovoj jedinici rečeno da bude u pripravnosti jer su "muslimani napali srpska sela", pa su on i dvojica kolega dežurali u jednoj napuštenoj kući na brdu iznad škole.

 - Vidio sam Srebreničane kako se predaju. Neko je preko megafona pozivao na predaju. Ne znam kome su se predavali - izjavio je svjedok.

Nakon predočavanja iskaza iz istrage, svjedok je potvrdio da je lično vidio civile koji se predaju na punktu, kao i dosta kamiona i autobusa koji su išli prema Kladnju, naglasivši da ne zna jesu li se predavali policiji ili vojsci.

Prema svjedoku, civili su izlazili iz šume i odlazili na punkt, ali ne zna gdje su odatle otišli.

 - Naknadno sam čuo da je prema Cerskoj bilo ubijenih. Čuo sam to od ovih što su s mašinama išli da ih zakopavaju -  izjavio je Redžić.

Posvjedočio je da je u menzi škole vidio petoricu zarobljenih muškaraca za koje je čuo da su otišli na razmjenu, a nakon predočavanja izjave iz istrage pomenuo je i dva muslimanska dječaka za koje tvrdi da su bili u jedinici za mine koja se nalazi u školi, ali da ništa nisu imali sa policijom.

Za optuženog Milana Bogdanovića, svjedok je kazao da ga ne poznaje i da ga je prvi put vidio danas u sudnici.

Bogdanovića je Tužilaštvo BiH optužilo da je učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice, ubistvima, prisilnim premještanjem, zatvaranjem i nestanku civila.

Kako je navedeno u optužnici, Bogdanović je, kao komandir Šeste čete Posebne jedinice policije (PJP) Zvornik, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka.

Suđenje se nastavlja 26. septembra.

 

(Fena)

Ne propustite