Svjedok na suđenju Sariću: Vojna policija odvajala muškarce u Potočarima

Bosna i Hercegovina
Svjedok na suđenju Sariću: Vojna policija odvajala muškarce u Potočarima
.

Svjedok Tužilaštva BiH u nastavku suđenja za genocid u Srebrenici je kazao da je Ratko Mladić naredio Ljubomiru Borovčaninu da dio policije rasporedi u Potočare, a dio uputi prema Zvorniku.

Neđo Jovičić je kazao da je ovo bila Mladićeva naredba 12. jula 1995. godine nakon susreta koji je održan u Potočarima.

 - Mladić je rekao da dio policije, onaj borbeni, specijalni, Borovčanin uputi u Zvornik, jer je bila informacija da Armija Bosne i Hercegovine (ABiH) vrši napade - kazao je Jovičić, koji je tokom ratnog perioda u Srebrenici, bio vozač Ljubomira Borovčanina.

Na pitanje Sarićevog advokata Aleksandra Lazarevića, da li je vidio odvajanje muškaraca u Potočarima, svjedok je potvrdno odgovorio.

- Odvajala ih je Vojna policija. Kada sam pitao o čemu se radi, odgovorili su mi da provjeravaju po spiskovima, da li je neko od tih muškaraca koje odvajaju, činio ratne zločine nad Srbima - kazao je svjedok.

Goran Sarić je optužen da je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika trupa Ujedinjenih nacija (UN) te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni.

U Haškom tribunalu za genocid u Srebrenici i druge zločine sudi se Ratku Mladiću, dok je Borovčanin osuđen na 17 godina zatvora jer nije spriječio ubistva.

Svjedok je u iskazu datom haškim istražiteljima iz oktobra 2005. kazao kako su se Borovčanin i Sarić 14. jula sreli u Konjević Polju.

Kasnije je promijenio svoj iskaz, tvrdeći da je rano ujutro tog dana, oko sedam sati na Pale vozio Miroslava Deronjića, kako bi se sastao s Radovanom Karadžićem.

Svjedoku je prezentiran i video snimak Srpske radio-televizije (SRT) od 14. jula 1995. godine sa pomenutog sastanka, a na dijelu Deronjićeve izjave u pozadini se vidi svjedok Jovičić.

Na pitanje advokata Lazarevića, znači li to da je pomiješao datum susreta Sarića i Borovčanina u Konjević Polju, svjedok je potvrdno odgovorio.

- Prošlo je puno godina od tada. Da, to sam ja na snimku i sada u ovom momentu, mogu reći da je taj sastanak Sarića i Borovčanina bio desetak dana nakon 14. jula - kazao je Jovičić.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala Karadžić je osuđen na deset godina zatvora za ratni zločin u BiH i genocid počinjen u Srebrenici, dok je Deronjić priznao krivicu i dobio deset godina zatvora ali je u međuvremenu preminuo.

Tužitelj Ibro Bulić Sudskom vijeću i odbrani predao je prijedlog izmjene optužnice, o kojem će sud odlučiti u nastavku suđenja, koje je zakazano za 18. septembar, javlja BIRN BiH.

Ne propustite