Visoke temperature produžile trajanje viroze

Zdrav život
Visoke temperature produžile trajanje viroze
Neobično visoke temperature za ovo doba godine pogoduju širenju virusa. Broj pacijenata na području Kantona Sarajevo koji se žale na simptome viroze je povećan.

Kako je rekao Arman Šarkić iz press službe J.U. Dom zdravlja KS, pacijenti koji se javljaju ljekarima žale se na febrilno stanje i stomačne tegobe.

"Vremenske oscilacije pogoduju razvoju viroza. Dosta je febrilnih stanja, ali je bitno istaći da nema oboljenja respiratornog trakta, što znači da još nije riječ o gripi. Također, ove viroze traju duže, od 10 do 15 dana", rekao je Šarkić.

Ljekari preporučuju da što češće provjetravate prostorije u kojima boravite, da izbjegavate velike javne skupove, konzumirate što više voća, povrća i tečnosti te redovno perete ruke.
Redovna vakcinacija protiv gripe počela je 30. oktobra i vrši se u svih devet domova zdravlja i 74 ambulantnih produžnica. 

"Ministarstvo zdravstva KS je zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja osiguralo 13.200 besplatnih doza vakcina koje će se dijeliti do isteka zaliha ili do pojave epidemije gripe", rekao je Šarkić.

Preporučuje se da vakcinu prime rizične grupe: penzioneri, osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, osobe s posebnim potrebama, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata, zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama i MUP-u KS, radnici javnog gradskog saobraćaja te novinari.

"Pacijenti moraju imati zdravstvenu knjižicu i potvrdu da pripadaju nekoj od ovih kategorija", naglasio Šarkić.

Ne propustite