NOVI SISTEM TEK ŠTO JE UVEDEN, A VEĆ PROVALJEN: Srpski vozači su se sjetili kako zaobići plaćanje KAZNE na AUTOPUTU

Region
NOVI SISTEM TEK ŠTO JE UVEDEN, A VEĆ PROVALJEN: Srpski vozači su se sjetili kako zaobići plaćanje KAZNE na AUTOPUTU
.

Legenda kaže, "ne mo'š ti našeg čovjeka zaj...", a da je u pravu pokazuje i najnoviji primjer iz Srbije gdje su se vozači odmah dosjetili kako zaobići novu mjeru kažnjavanja prebrze vožnje. 

Srpske autoceste su, naime, uvele praksu prema kojoj se na naplatnim kućicama utvrđuje prosječna brzina tako da se pogleda kilometraža prevaljene dionice i potrebno vrijeme. Ako izračun pokaže da je prosječna brzina bila veća od maksimalne dopuštene, vozaču se na licu mjesta ispisuje kazna. 

Svi su vjerovali kako se radi o revolucionarnoj metodi koja će iskorijeniti prebrzu vožnju na autocestama ili barem napuniti državni proračun kaznama. No, dogodilo se upravo suprotno - Srbi su se dosjetili kako prevariti sustav.

Tako je jedan vozač na društvenim mrežama objavio svoju ideju, koju su odmah prenijeli gotovo svi srpski mediji. 

"Kažem sad ženi na rampi da sam izgubio karticu i pitam je što da radimo. Kaže: "Platiš najdulju relaciju". A prosječna brzina? Kaže, nema kako očitati", objavio je neimenovani korisnik. Dakle, drugim riječima, oni koji voze najdulju relaciju mogu bez straha "izgubiti" karticu i juriti koliko ih volja, dok oni koji se voze kraćim dionicama trebaju izračunati je li im isplativije platiti najdulju relaciju ili kaznu. Iako je najbolje uvijek - voziti sigurno i po pravilima. 

Autor ove "ideje" odmah je pojasnio i kako ona ne funkcionira ako vozač koristi sustav elektroničke naplate, jer je u tom slučaju nemoguće "izgubiti" karticu. 

Osim te, pojavile su se i druge zamisli kako prevariti sustav. Mnogi tako jure, zatim sami izračunaju prosječnu brzinu, pa kad utvrde da su u prekršaju, sjednu i popiju kavu na benzinskoj pumpi kako bi im poraslo vrijeme putovanja. 

Sve, ali držati se zakona ne. 

Ne propustite