Svjedoci odbrane optuženog Šarana tvrde da Srbi i Hrvati "nisu bili u logoru"

Bosna i Hercegovina
Svjedoci odbrane optuženog Šarana tvrde da Srbi i Hrvati "nisu bili u logoru"
.

Tužilaštvo BiH optužilo je Jadranka Šarana, Samira Šabića i Zijada Kadića za ubistva i nečovječno postupanje prema stanovništvu srpske i hrvatske nacionalnosti na području Bosanke Krupe. Prema optužnici, Šaran je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bosanskoj Krupi, Šabić komandir Policijskog odjeljenja u Jasenici, a Kadić policajac.

Svjedoci odbrane Jadranka Šarana tvrde da je UNHCR posjetio srpske civile smještene u kući u naselju Podvran (opština Bosanska Krupa), te prema njihovim saznanjima imali su slobodu kretanja i "nisu bili ni u kakvom logoru".

Indira Hajdarević kazala je da je krajem 1995. i tokom 1996. godine radila u UNHCR-u na poslovima prevodioca. U tom periodu, rekla je da su dolazili u Podvran kako bi civilima obezbijedili humanitarnu pomoć, kao što su hrana i lijekovi.

 - Civili su bili smješteni u običnoj kući u naselju gdje je bilo domicilno stanovništvo. Nije bilo nikakve žice oko kuće, niti je bilo bilo kakvih stražara. Znam da su ljudi imali mogućnost normalnog, slobodnog kretanja, te da su išli do grada. Nikad nam se niko nije žalio da ih je bilo ko maltretirao - kazala je Hajdarević pojasnivši da ni od koga nikada nisu tražili odobrenje da uđu u kuću.

U nastavku svjedočenja izjavila je da poznaje optuženog Šarana, te da se s njim susretala na sastancima u prostorijama zgrade policije.

 - UNHCR je pomagao izbjeglicama na dobijanju ličnih karata ili pasoša i to smo u saradnji s policijom rješavali - rekla je Hajdarević.

Zajedno sa svjedokinjom Hajdarević tokom 1995. i 1996. u UNHCR-u je radio i Vahidin Ogrešević, koji je dao iskaz kao svjedok Šaranove odbrane.

Ogrešević je potvrdio da je također posjećivao civile u kući u Podrvanu, ali da nikada nije vidio da su oko kuće postojali stražari, ili da im je bilo onemogućeno kretanje.

Tokom unakrsnog ispitivanja kazao je da nikada nije čuo da je u Podrvanu bio logor, te da vjeruje da bi UNHCR za to znao, prenosi BIRN.

Kao treći svjedok odbrane iskaz je dala i Mirjana Aleksić, koja se krajem 1995. vratila u Bosansku Krupu.

Rekla je da je čula da su u Podvranu bili civili u jednoj kući, ali da tamo nije išla. Čula je i da niko nije maltretirao te civile. Nastavak suđenja zakazan je za 20. septembar.

Ne propustite