Životne lekcije koje možemo naučiti od Fride Kahlo!

Praktična žena
Životne lekcije koje možemo naučiti od Fride Kahlo!
.

"Ništa nije vrijednije od smijeha. To je snaga da se smiješ i napustiš sebe, da budeš svjetlost. Tragedija je najgluplja stvar..."

Frida Kalo, meksička umjetnica rođena 1907. pod imenom Magdalena Carmen Frida Kahlo Y Calderónu u mjestu Kojoakan ostala je upamćena kao jedna od žena čijim djelima i ličnosti se divimo i želimo bar jednu trunku iste. 
Bez straha da iskaže svoje političke i seksualne stavove, bez dileme kako će živjeti svoj život ostala je vječna inspiracija i ostavila nam je životne lekcije koje što prije treba da usvojimo.

Frida, sa svojim čuvenim obrvama, ružem za usne, koloritnom odjećom i neobičnim nakitom, bila je netipično atraktivna, posebna, drugačija i upamćena.
Iako je bila kritikovana zbog svog ekcentričnog izgleda, ni u jednom trenutku nije pomisila da posluša većinu i prilagodi im se. Ova umetnica je na svojim autopotretima naglašavala svoje obrve i na taj način poručila svijetu “Nemojte pokušavati da me mijenjate, to je dio mene!”.

frida-1933-lg

Fridin život nije bio nimalo lak, imajući u vidu da je umjetnica bolovala od dječije paralize i da je čak devet mjeseci morala da provede u krevetu i trpi nesnosne bolove.
 
Da bi ih izdržala, često je maštala o boljem i ljepšem životu. Nakon oporavka, kao posljedica bolesti, jednа nogа ostala joj je tаnjа i kraća od druge, zbog čega je nerijetko bila predmet podsmijeha svojih vršnjaka. U mladosti je doživjela strašnu saobraćajnu nesreću zbog koje je ostala invalid, ali upravo je to snažno utjecalo ne njenu umjetnost i život.
 
Frida nije bila ni tiha, ni povučena, ali nije ni brinula da li će svojom snagom, stavom ili ličnošču nekog zaplašiti. Nikada se nije izvinjavala zbog svoje umjetnosti, političkih uvjerenja, seksualnosti... Jednostavno je bila ono što jeste.
 
"Prije sam mislila da sam najčudnija osoba na svijetu, ali onda sam pomislila da od toliko ljudi na svijetu, mora da postoji neko baš kao ja ko se osjeća bizarno i defektno na način na koji se ja osjećam. Onda bih je tako zamišljala, misleći da i ona tamo negdje tako zamišlja mene. Nadam se, ako si tamo negdje i čitaš sada ovo, da znaš da je istina da sam ovdje i da sam čudna kao i ti.", govorila je Kalo.

frida-kahlo-1930s-40s-27

Ne propustite