Nuklearna proba Sjeverne Koreje drastično povećala tenzije u svijetu

Svijet
Nuklearna proba Sjeverne Koreje drastično povećala tenzije u svijetu
.

Šesta i najsnažnija nuklearna proba Sjeverne Koreje drastično je povećala tenzije u čitavom svijetu, izazvavši burne reakcije SAD, Japana, Kine, Južne Koreje, ali i Ujedinjenih nacija koje su tim povodom za danas zkazale posebnu sjednicu.

Kao odgovor na jučerašnju sjevernokorejsku detonaciju unaprijeđene hidrogenske bombe, pet puta jače od one bačene na Nagasaki, Južna Koreja je u noći između nedelje i ponedeljka ispalila balističku raketu, izvodeći vježbu u kojoj je simulirala napad na sjevernokorejsko nuklearno postrojenje, prenosi agencija Frans pres.

Iz Seula je, takođe, saopšteno da će privremeno rasporediti četiri preostala lansera za američki protivraketni sistem THAAD.

Predsjednik SAD Donald Tramp i premijer Japana Šinzo Abe osudili su "kontinurane destabilizujuće i provokativne akcije" Sjeverne Koreje, a Tramp je poručio da će Vašington sebe i saveznike braniti "punim nizom diplomatskih, konvencionalnih i nuklearnih kapaciteta kojim raspolaže".

Južnokorejski predsjednik Mun Džae-in i japanski premijer Abe saglasili su se da će tražiti oštrije sankcije Ujedinjenih nacija protiv Sjeverne Koreje, dok je Kina uputila zvaničan protest i poziv Pjongjangu da ne pogoršava napetosti, prenosi Tanjug.

Čak je i neutralna Švajcarska regovala na najnoviji razvoj situacije, navodeći da je spremna da, kao posrednik, pomogne u rješavanju sjevernokorejske krize, pa i kao domaćin organizuje ministarske susrete. Zvanična Moskva je, takođe, osudila najnoviji nuklearni test i “provokativnu akciju” Severne Koreje, ali je dodala da “situacija u Sjevernoj Koreji ne predstavlja realnu nuklearnu prijetnju, makar ne po Rusiju”.

Predsjednica Parlamentarne skupštine OEBS-a Kristine Mutonen osudila je najnoviju nuklearnu probu Sjeverne Koreje, i ponovila potrebu za ublažavanjem tenzija, unapređenjem stabilnosti i neširenjem nuklearnog oružja i razoružanja kao prioriteta.

Sjeverna Koreja je u nedelju saopštila da je detonirala unapređenu hidrogensku bombu za raketu dugog dometa, čija je detonacija izazvala dva potresa sa Korejskom poluostrvu.

Ne propustite