Tajna vile od 85 milijona maraka: Tu se Tito skrivao od ubojica...

Zanimljivosti
Tajna vile od 85 milijona maraka: Tu se Tito skrivao od ubojica...
.

Ovih dana došli smo do vile na popularnoj Petoj Aveniji, mitskoj adresi najpoznatijih američkih milijonera. I ta je vila nekad pripadala unuci tajkuna Cornelijusa Vanderbilda koju je ona kupila davne 1925. godine.

tito-2

Premda se do sada u medijima tvrdilo da je tu vilu Jugoslavija kupila 1946. ili 1947. godine za 300.000 dolara, taj podatak i nije posve tačan. Kuću su, zapravo, kupili jugoslavenski iseljenici iz SAD-a i darovali tadašnjoj FNR Jugoslaviji. To je, naime, u jednom svom nedavnom medijskom obraćanj potvrdio bivši novinar i jugo-konzul u New Yorku Ninoslav Kopač, pojasnivši da je u New Yorku u vrijeme rata postojao Jugoslavenski klub u kojem je bio aktivan član i  Nikola Tesla, ali i Bogdan Radica, veliki hrvatski intelektualac i publicist koji je 1943. godine bio prvi čovjek koji je pisao o Titu i partizanima kao o borcima protiv nacizma.

tito-3

U vilu se ne može ući, ali smo dobili spektakularne fotografije njezina interijera, zbog kojeg ju je i New York Times proglasio je jednom od najljepših rezidencijalnih kuća preostalih na Manhattanu. Vilu su posljednji koristili srpski diplomati iz Misije Srbije pri UN-a, ima šest spratova, 32 sobe, osam kupaona, mramorno stubište, dizajnirali su je arhitekti koji su gradili i veličanstveni kolodvor Grand Central... Tristan Harper, američki trgovac nekretninama koji u ime agencije Douglas Elliman prodaje vilu, je najpoznatiji i najugledniji njujorški trgovac nekretninama, a vila na Manhattanu mu je najjača roba koju nudi.

tito-4

U cijenu je uključen sav namještaj i slike. Vila odiše sigurnošću, ima neprobojne prozore koji gledaju na Central Park.

Tito je je upravo tamo našao skrovište kada su četnički emigranti pokušali izvesti atentat na njega u Waldorf Astoriji 1963. godine...Ova je kuća jedna od zadnjih iz tog doba New Yorka te ko je kupi posjedovati će djelić starog New Yorka. Harper nije htio otkriti pojedinosti o potencijalnim kupcima, no doznajemo da vila trenutno ima 6 zainteresiranih strana koji su izuzetno visoke platežne moći.     

Ne propustite