MISTERIJA: Fotografisali su svakog dana ovu STIJENU: Kad su uporedili fotke, shvatili su da se dešava ČUDO (FOTO)

Zanimljivosti
MISTERIJA: Fotografisali su svakog dana ovu STIJENU: Kad su uporedili fotke, shvatili su da se dešava ČUDO (FOTO)
.

Uluru – Kata Tjuta jedan je od dva najpoznatija i najveća nacionalna parka ove zemlje. Ovaj nacionalni park i ponos Australijanaca nalazi se u vlasništvu i pod upravom domorodačkog naroda Anangu

Australija nije neobična samo po tome što je zemlja emua, sisavaca tobolčara, postojbina Aboridžina, već i po tome što je u južnom dijelu njene države Severna teritorija, smješten Uluru – Kata Tjuta, jedan od dva najpoznatija i najveća nacionalna parka ove zemlje. Ovaj nacionalni park i ponos Australijanaca nalazi se u vlasništvu i pod upravom domorodačkog naroda Anangu, starosjedeica koji tamo žive više od 30.000 godina.

 ayers-rock-8-830x0

Uluru je u stvari brdo stvoreno pod uticajem tektonskih pokreta prije 500 miliona godina. Pjesak nošen vjetrom oblikovao je zaobljenu, slonovsku masu koja se naglo uzdiže iz ravnice. Najveći dio ove stijene nalazi se ukopan u pjesak, iz koga izranja njegov jedini vidljivi dio – zaravnjeni vrh visok 348 m. Pri dnu njegov opseg iznosi 10 km.

Aboridžini ovu stjenu zovu Uluru, dok je u svijetu poznatija pod nazivom Ayers rock. Za Aboridžine je ova drevna crvena stijena oduvijek bila sveto i mistično mjesto, a danas je svojevrstan nacionalni simbol, piše pixelizam.com

ayers-rock-4-830x0
Kako se sunce kreće po nebu, tako Uluru mijenja nijanse. U zoru sjaji naradžastim sjajem, u rano jutro sjenke ga boje u tamnije nijanse, u podne dobija boju jantara. Ipak, ovo stjenovito brdo je najimpresivnije u suton, kada se pretvara u masu spektakularnog izgleda, nalik užarenom uglju.

ayers-rock-3-830x0
Sve do sedamdesetih godina 19. vijeka Ayers rock nije bio poznat Evropljanima, a onda su ga otkrila dva istraživača koji su stjeni dali ime po tadašnjem premijeru države Južna Australija. Danas ovo mjesto posjeti oko milion turista godišnje. Najveća avantura za njih je penjanje do vrha stjene, za što je potrebno oko dva sata. Međutim, Aboridžini se ne penju jer je to za njih sveto mjesto, a to ne savjetuju ni turistima. Većina posjetitelja, naravno, ne može da odoli izazovu.

ayers-rock-8-830x0
Iz okolnog prostora uzdiže se 36 kupola od kamena, koji se redaju jedna za drugom formirajući krug. To je planina Kata Tjuta, znana i pod imenom Olga. Prevedeno sa aboridžanskog jezika to bi značilo "Mnogo glava". Najviša kupola doseže 550 metara nadmorske visine, što je i najviša tačka nacionalnog parka Uluru. Kupole su podjeljene uskim gudurama i klancima, a u jednom jarku u samom središtu planine, nalazi se zadivljujuća zelena oaza nazvana Dolina vjetrova.


Ovaj nacionalni park specifičan je i po svojoj flori i fauni. On je stanište mnogih neobičnih biljnih i životinjskih vrsta. Ako nekada budete doputovali ovdje, nemojte se začuditi i uplašiti ukoliko pored vas protrči divlji aboridžinski pas Dingo, a mogli bi da sanate zašto Aboridžini zmije otrovnice poštuju kao svoje stražare.

Ne propustite