POSKUPLJENE! RAČUN ZA STRUJU RASTE: To povećanje je bilo neizbježno

Region
 POSKUPLJENE! RAČUN ZA STRUJU RASTE: To povećanje je bilo neizbježno
.

Račun za struju prosječnog hrvatskog kućanstva od jeseni će biti veći za 23,10 kuna. Kalkulacija je to koju je izradilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a koja se temelji na prosječnoj mjesečnoj potrošnji od 292 kilovatsata.

Unatoč tome, Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, poručio je kako će računi za struju i dalje biti 5,13 kuna manji nego u prošloj godini. Razlog tome su izmjene u sustavu PDV-a, kojima je od 1. siječnja ove godine stopa PDV-a za struju za kućanstva smanjena s 25 na 13 posto. K tome, dodao je Ćorić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, naknada za obnovljive izvore energije nije rasla u protekle četiri godine, a broj proizvođača struje iz OIE-a znatno se povećao, pa se povećanje naknade nije moglo izbjeći.

"To povećanje je bilo neizbježno. U protekle četiri godine naknada se nije povećavala, pa su i posljednje godine bile vrlo izazovne za HROTE", naglasio je Ćorić.

Podsjetimo, Vlada je danas donijela odluku o povećanju naknada za OIE. Naknada je povećana s 3,5 lipe po kilovatsatu na 10,5 lipa, čime je naknada zapravo utrostručena. U Vladi vjeruju da će takvim povećanjem sustav poticanja OIE-a, što je jedna od strateških politika Banskih dvora, sustav u sljedeće dvije godine biti održiv, čime bi se izbjegla daljnja povećanja.

No, problem je što naknada, osim za kućanstva, raste i za tvrtke, pa se mnogi poduzetnici već žale da će im ona predstavljati dodatni uteg u poslovanju, koji će se na potrošače preliti u vidu viših konačnih cijena proizvoda i usluga. Ipak, Ćorić je istakao kako ne očekuje da će doći do inflatornog pritiska. U prilog tome, dodao je, govori i to što električna energija ni kod jedne hrvatske tvrtke nije u tolikoj mjeri zastupljena u proizvodnji . U svakom slučaju, u narednom razdoblju, dodao je resorni ministar, krenut će se u razgovore s proizvođačima.

 

Ne propustite