Tragedija koju godinama kasnije prate pitanja bez odgovora!

Zanimljivosti
Tragedija koju godinama kasnije prate pitanja bez odgovora!
.

Britanski i svjetski mediji i dalje vode svoje istrage u vezi sa pogibijom princeze Dajane i njenog vjerenika Dodija al Fajeda, a među potencijalnim krivcima navode britansku tajnu službu MI6 i kraljevsku porodicu. 

Jedni za smrt krive paparace koji su slijedili vozilo, a drugi pominju alkoholisano stanje vozača Pola. Brojni dokumentarci detaljno razrađuju temu, a neki nagađaju da je za tragediju kriva i kraljevska porodica. 

Navodno, princeza Dajana je posjedovala tajne koje bi ugrozile dinastiju, a sama porodica bila je zgrožena njenom bliskošću sa osobama islamske vjeroispovijesti. Dajana je u trenutku smrti imala 36 godina. Samo pola sata nakon pogibije, pojavila se prva teorija zavjere - da ju je ubila britanska tajna služba MI6. 

Jureći u namjeri da bi izbjegli paparace, vozač "mercedesa" Henri Paul izgubio je kontrolu i udario u trinaesti stub tunela u Parizu. Dodi el Fajed i vozač poginuli su na licu mjesta, a princeza Dajana je bez svijesti ležala na podu limuzine. 

princess-diana-1

Tunel je bio prepun paparaca i niko od njih nije pokušao da pomogne unesrećenima. Borili su se za što bolju fotografiju. Obnovljena istraga trajala je šest mjeseci. Londonska porota utvrdila je 2010. godine da je za smrt britanske princeze i Dodija el Fajeda kriv pijani vozač, a "pomogli" su i paparaci, te činjenica da saputnici u automobilu nisu bili vezani. 
Međutim, dokumentarni film, koji je fnansirao biznismen Mohamed el Fajed, otac stradalog Dodija, prikazan u Kanu 2011. godine, iznosi drugačije zaključke. Taj film je zabranjen u Velikoj Britaniji. 

U dokumentarcu se tvrdi da su britanske i francuske vlasti pokrivale neugodne činjenice o nesreći, a autori posebno kritički govore o kraljici Elizabeti i princezi Margaret. Nekoliko ljudi tvrdi da je Dajana ostavila poruku u kojoj govori da princ Čarls, njen bivši muž, "planira da je ubije", i to u "saobraćajnoj nesreći". Četiri godine kasnije ona je poginula. Dajana se žalila da kraljevska porodica želi da je smjesti na psihijatriju, napominju neki mediji.

lady-diana-1

 

Ne propustite