Na ove načine možete iskoristiti pokošenu travu!

Sve za dom
Na ove načine možete iskoristiti pokošenu travu!
.

Svakih nekoliko dana košenje trave se podrazumijeva ako želimo lijep travnjak. Ne morate pokošenu travu nositi do kontejnera, jer je šteta baciti tako vrijednu hraljivu prostirku.

Problem pokošene trave riješite na ovaj način.
Pored toga što trava može biti jedna vrsta malča, prostirke oko biljaka, ona ima i hranljive sastojke. To je jedna vrsta kompostišta koji se dešava pored biljke gdje posipamo pokošenom travom.

Prostor ispod pojedinačnih biljaka, lišćara ili četinara. Za biljke u ogradi ili posebno, korisno je pokrivanje terena, pogotovu ako su u pitanju mlade sadnice. Deblji sloj pokošene trave sprječava nicanje korova, drži vlagu i pravi rastresitost zemlje oko same biljke.

Prostiranje trave može biti i u ružičnjaku ili alpinetumu, svuda gdje nam je cilj da spriječimo korov i gdje nismo u mogućnosti da lako priđemo.
Posebno je korisno i preporučljivo da mlade zasade i prostor oko biljaka koji uvijek treba biti okopan, pokrijemo pokošenom travom. I ako se po neki korov probije ispod nanešenog tampona, lako ga je počupati jer je zemljište rastresito i vlažno. Mnogo manje vremena je potrebno za održavanje i zalijevanje takvog prostora

Ako imate prostor u bašti koji tek planirate da uredite to je takođe dobro mjesto gdje možete prostirati pokošenu travu. Truljenjem trava će postati hranivo i taj prostor će imati rastresitiju strukturu i lakše će se pripremiti za planiranu sadnju.

Biljke i prostor koji možete posipati travom je obično blizu mjesta koje se kosi i unaprijed planirajte da se tu praznite korpu kosačice. Mnogo je lakše i posebno korisno za ostale biljke
Kada otkrijete sva korisna mjesta gdje će pokošena trava dobro doći, imaćete potrebu za više ovog korisnog „zelenog malča“ . I pored čestog košenja, vidjećete da će vam nedostajati trave, a do sada ste imali muku oko izbacivanja.

th-1

Ne propustite