"VOJNIK ISLAMSKE DRŽAVE": Islamska država preuzela odgovornost za napad u Briselu

Svijet
"VOJNIK ISLAMSKE DRŽAVE":  Islamska država preuzela odgovornost za napad u Briselu
.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad nožem na vojnike u Briselu, koji se dogodio u petak, objavila je danas novinska agencija te organizacije, Amak.

Amak navodi da je izvršilac tog napada "vojnik Islamske države" koji je sproveo operaciju kao odgovor na poziv za napad na "zemlje članice koalicije", što se odnosi na koaliciju predvođenu SAD-om koja se bori protiv Islamske države, prenosi Reuters.

Tridesetogodišnji Belgijanac, somalijskog porjekla, ubijen je sinoć pošto je nožem napao vojnu patrolu u centru Brisela.

Ministar unutrašnjih polova Belgije Žan Žambon izjavio je ranije danas da je Federalno javno tužilaštvo poslije sinoćnjeg incidenta u Briselu  otvorilo istragu koja se vodi pod hipotezom "terorističkog čina".

Žambon je naveo i da se nivo opasnosti u Briselu zbog sinoćnjeg napada neće podizati na veći od postojećeg, koji je već duže vrijeme na povišenom trećem stepenu.

Belgija je pod jakim mjerama sigurnosti otkako su u dvostrukom bombaškom napadu 22. marta 2016. ubijene 32 osobe na briselskom aerodromu i u metrou.

 

(Fena)

Ne propustite