Silovano oko 860.000 Nijemica

Svijet
Silovano oko 860.000 Nijemica
Njemačka historičarka Miriam Gebhardt u svojoj knjizi "Als die Soldaten kamen" (Kad su stigli vojnici), koja je objavljena u martu ove godine, tvrdi da su zapadni saveznici, koji su u historiju ušli kao heroji, silovali stotine hiljada Njemica.

Njemačka historičarka Miriam Gebhardt u svojoj knjizi "Als die Soldaten kamen" (Kad su stigli vojnici),  koja je objavljena u martu ove godine, tvrdi da su zapadni saveznici, koji su u historiju ušli kao heroji, silovali stotine hiljada Njemica.

Njena knjiga je izazvala brojne reakcije u njemačkoj javnosti. Dok jedna strana hvali knjigu, druga je skeptična što se tiče vjerodostojnosti podataka.

"Najmanje 860.000 žena i djevojaka, ali i muškaraca i mladića, silovali su saveznički vojnici nakon pada Trećeg Reicha i u postratnom periodu. To se događalo svuda", tvrdi Gebhardt uz napomenu da su američki vojnici napravili najviše štete, piše AJB.

Glavni zlikovci

Ove stvari su u Njemačkoj gotovo isključivo pripisivane sovjetskim vojnicima, koji su uvijek predstavljani kao glavni zlikovci.

Dokumentirana su i silovanja koja su počinili američki vojnici nad Francuskinjama nakon iskrcavanja u Normandiji u junu 1944., ali sve u svemu su zapadni saveznici - Amerikanci, Francuzi i Britanci zadržali besprijekoran ugled pobjednika nad nacističkim barbarstvima.

Suprotno tome, slika o Staljinovim trupama koje su u aprilu 1945. ušle u Berlin i čiji su vojnici nasrnuli na žene koje su se tretirale kao divljač za seksualno iživljavanje, dugo su bili urezani u misli i istrage Nijemaca, objasnila je Gebhardt na konferenciji za štampu u Berlinu.

Ako je suditi po procjenenama historičarke od oko 860.000 silovanih Njemica trećinu ili njih 270.000 silovali su zapadnjački vojnici: 190.000 američki vojnici, 50.000 francuski i oko 30.000 silovanja počinili su britanski vojnici.

Sovjeti su počinili najmanje 590.000 silovanja, piše ona.

Podsjetila je kako se dosad vjerovalo da je broj njihovih žrtava između milion i dva miliona silovanih osoba.

Kritike pozitivne

Javnost i kritičari knjigu su dočekali vrlo pozitivno, a mediji izražavaju zadovoljstvo što se tabu tema, duboko "zakopana" u bivšem DDR-u, zemlji prijatelju Sovjetskog Saveza, ali i u Zapadnoj Njemačkoj, postupno razbija iako je od počinjenih zločina prošlo 70 godina.

"Čini se da smo zreli za ovakvu istragu", piše devni list Tageszeitung, a sedmičnik Focus piše da knjiga staje u kraj predrasudama i nudi dubinsku analizu događaja čije se sjene protežu do danas.

Konzervativni list Die Welt njene procjene smatra prenapuhanima uz objašnjenje da se pisalo o informacijama iz druge ruke.

Gebhardt trvdi da i danas na nekim odjelima za psihijatriju žive Njemice koje su u vrijeme kada su ih silovali bile djevojčice ili mlade djevojke.

Ne propustite