Uništiće nas novi zakon o pušenju! Niko neće uz šoljicu kafe sjesti, a da ne zapali cigaretu!

Bosna i Hercegovina
Uništiće nas novi zakon o pušenju! Niko neće uz šoljicu kafe sjesti, a da ne zapali cigaretu!
.

Predsjednik Obrtničke komore USK-a Enes Arapović je kazao da novi zakonski prijedlog striktno zabranjuje upotrebu duhanskih proizvoda u prostoriji, na terasi ili u baštama, što je, ocijenio je, veoma negativno i nepovoljno za ugostitelje - obrtnike
 
U organizaciji Privredne i Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona u Bihaću je danas održan okrugli sto o nacrtu Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, čije je predlagač Federalno ministarstvo zdravstva.

 
Učesnici okruglog stola, među kojima su bili privrednici, obrtnici, turistički radnici, samostalni ugostitelji i trgovci, upoznati su s promjenama i novinama, koje donosi federalni nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda.

 
Predsjednik Obrtničke komore USK-a Enes Arapović je kazao da novi zakonski prijedlog striktno zabranjuje upotrebu duhanskih proizvoda u prostoriji, na terasi ili u baštama, što je, ocijenio je, veoma negativno i nepovoljno za ugostitelje - obrtnike.

 
- Također, zabranjuje i reklamiranje, kao i prodaju svih duhanskih proizvoda, gdje se na primjer na vidnom mjestu u kiosku ili trgovini ne bi smjela naći nijedna kutija cigareta - dodao je Arapović.

 
Najavio je da će sa ovog skupa biti upućen prijedlog za izmjene predlagaču ovog zakona, od kojih je najvažniji da se pušenje omogući barem u posebnim prostorijama, kakva je praksa u susjednim zemljama, u protivnom, mišljenja je, bit će to veliki udar na poslovanje svih ugostitelja.

 
- Znamo da niko neće uz šoljicu kafe sjesti, a da ne zapali cigaretu. Ukoliko se nešto ne uradi tako da se pušenje dozvoli bar u izdvojenim prostorijama, doći će do zatvaranja, posebno malih samostalnih, ugostiteljskih objekata - stav je Arapovića.

 
Skupu su prisustvovali i federalni poslanici i delegati s područja Unsko-sanskog kantona, od kojih se očekuje podrška prilikom usvajanja prijedloga ovog zakona, kako bi bile uvrštene dostavljene izmjene i prijedlozi.

 
Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admir Hadžipašić smatra da su danas čuli primjedbe koje se odnose na upotrebu, prodaju i distribuciju duhanskih proizvoda, dodajući da ima opravdanih primjedbi na ovaj nacrt.

 
- Potrudit ćemo se da u toku javne rasprave, a i u Parlamentu prilikom usvajanja napravimo određene korekcije i da usaglasimo jedne i druge zahtjeve, onih koji traže da se napravi veće ograničenje prodaje duhanskih proizvoda i ovih koji se bave tim biznisom, koji će ovakvim zakonom ugroziti njihovo poslovanje - najavio je Hadžipašić.

 
Koje primjedbe i sugestije će biti uvažene, znat će se po okončanju javne rasprave, kada predlagač izradi prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Ne propustite