LAS ETNIAS: Najveći mural na svijetu, sa snažnom simbolikom!

Arhitektura
LAS ETNIAS: Najveći mural na svijetu, sa snažnom simbolikom!
.

Već godinama unazad, grafiti su postali više od vandalizma i utvrdili su svoje mjesto u svijetu savremene umjetnosti. Ulični umjetnici stvaraju djela jednako impozantna poput slika poznatih slikara, a nerijetko se dešava da svojom kreacijom obore i poneki svjetski rekord.

murales-piu-grande-mondo-eduardo-kobra-las-etnias-rio-de-janeiro-05

Tako je jedan mural, napravljen u čast prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Riju, dobio titulu najvećeg uličnog murala na svijetu. Mnogi u šali kažu da kada bi crtanje grafita bilo olipmijski sport, nagrada bi nesumnjivo pripala Eduardu Kobri, koji je naslikao ovo vanvremensko remek-djelo površine čak 2787 metara kvadratnih.

Mural simbolično nazvan "Las Etnias" (Etniciteti) visok je zapanjujućih 15 metara i nalazi se u pristaništu u Riju. Na njemu je prikazano pet domorodačkih lica, sa pet različitih kontinenata. Lica su istovremeno simbol 5 olimpijskih prstenova, kao i kulturne raznolikosti zastupljene na Olimpijskim igrama. 

world-largest-mural-street-art-las-etnias-the-ethnicities-eduardo-kobra-rio-olympics-brazil-12

Za izradu murala, Eduardu je bilo potrebno 2 mjeseca, 3 500 sprejeva u boji, oko 380 litara bijele boje i i više od 1500 litara šarene farbe. Njegov cilj bio je da stvori sliku koja će jasno prikazati da su svi ljudi ovoga svijeta ustvari – jedno. Budući da mjesecima nakon Igara interesovanje za mural ne opada, možemo reći da je ovo djelo ulične umjetnosti premašilo sva očekivanja svog tvorca.

world-largest-mural-street-art-las-etnias-the-ethnicities-eduardo-kobra-rio-olympics-brazil-4

Ne propustite