Moon: Neće biti rata na Korejskom poluostrvu

Svijet
Moon: Neće biti rata na Korejskom poluostrvu
-

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio da neće biti rata na Korejskom poluostrvu, uprkos povišenim tenzijama zbog nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje.

- Svi građani Južne Koreje su naporno radili na obnovi zemlje iz ruševina Korejskog rata - rekao je Moon na konferenciji za novinare povodom obilježavanja prvih 100 dana na funkciji predsjednika, prenosi agencija France Press.
         
- Spriječiću rat po svaku cijenu. Želim da svi građani Južne Koreje vjeruju da neće biti rata - poručio je predsjednik.

Zvanični Seul, kako je dodao, ima pravo veta na vojnu akciju SAD-a, koje su saveznik Južne Koreje.

- Niko ne može donijeti odluku o vojnoj akciji na Korejskom poluostrvu bez naše saglasnosti. SAD i predsjednik Trump su takođe poručili da će, bez obzira na opciju za koju se opredjele po pitanju Sjeverne Koreje, sve odluke biti donijete poslije konsultacija i dobijanja saglasnosti Republike Koreje - izjavio je južnokorejski presjednik.

Tenzije sa Pyongyangom su eskalirale nakon što je Sjeverna Koreja zaprijetila da će lansirati rakete prema američkoj teritoriji Guam, iako je za sada, kako navodi AFP, odustala od tog plana.
        
Američki predsjednik Donald Trump je obećao "vatru i bijes" ako Pyongyang ne postupi mudro, uz poruku da je oružje zvaničnog Washingtona "napunjeno i spremno".
        
Američki zvaničnici su, ipak, u proteklih dana zauzeli nešto pomirljiviji ton, pri čemu je američki državni tajnik Rex Tillerson, upitan za odgađanje napada Sjeverne Koreje, rekao da je na lideru Pyongyanga da odluči da li želi pregovore ss SAD-om.

Ne propustite