Duletovi Zmajevi pokazali snagu kada je najpotrebnije: Slovaci razbijeni na krilima sjajnog Muse

Košarka
Duletovi Zmajevi pokazali snagu kada je najpotrebnije: Slovaci razbijeni na krilima sjajnog Muse
.

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Slovačkoj u okviru pretkvalifikacija za odlazak na SP 2019. godine pobijedila domaću reprezentaciju rezultatom 92:74.

Bilo je to sjajno izdanje izabranika Duška Vujoševića, koji su od starta utakmice nametnuli svoj ritam. To je ujedno bila najbolja partija Zmajeva, ne samo u ovim pretkvalifikacijama već u nekoliko posljednjih godina.

U prvoj četvrtini igrali smo odlično, predvođeni sjajnim Džananom Musom, koji je pogađao iz skoro svih pozicija, a u jednom trenutku smo imali i 12 razlike (25:13).

Domaći su sa 8:0 u drugoj četvrtini stigli do izjednačenja (32:32), a onda je opet stvari u svoje ruke uzeo košarkaš Cedevite i uz veliku pomoć Vrabca otišli smo na odmor s plus 10.

Daleko najbolje izdanje Zmajeva vidjeli smo u trećoj dionici igre, koju smo riješili s uvjerljivih 25:8. Čak smo u jednom trenutku imali i 27 poena prednosti, te je već tada bilo jasno da ćemo ubiježiti vrijedan trijumf.

Srećom ovog puta nismo imali onaj svoj, toliko dobro poznati, crni period, pa smo strpljivom igrom stigli do uvjerljivih 92:74. Veoma pozitivno je i to što je selektor Vujošević u ovom duelu priliku za igru pružio i onim košarkašima koji su do sada imali veoma malu minutažu.

Prvo ime susreta bio je izvanredni Džanan Musa s 27 poena, šest skokova i tri asistencije. Pratili su ga Vrabac i Tomić s po 11 koševa, Atić je ubacio 10, Lončar devet, a Zahiragić osam. 

Kod Slovačke najbolji je bio iskusni Rancik, koji je ubacio 19 poena.

Naši košarkaši su sada na omjeru od tri pobjede i dva poraza, a naredni meč igramo u gostima protiv Armenije. Susret je na rasporedu u subotu od 18 sati, a za siguran plasman u kvalifikacije potrebna nam je i ta pobjeda.

Piše: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite