Mogherini: Hitno potrebno ublažiti napetosti na Korejskom poluotoku

Svijet
Mogherini: Hitno potrebno ublažiti napetosti na Korejskom poluotoku
-

Postoji hitna potreba za deeskalacijom napetosti na Korejskom poluotoku. To je prioritet Evropske unije i međunarodne zajednice.

Stoga pozivam Demokratsku narodnu Republiku Koreju (DPRK) da se suzdrži od dodatnih provokativnih akcija koje samo mogu stvoriti regionalne i globalne napetosti - navodi se u izjavi visoke povjerenice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federice Mogherini povodom pojačanih napetosti između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država. 

- U tako kritičnom momentu, Evropska unija podržava diplomatski rad s našim partnerima u cilju deeskalacije situacije i postizanja potpune, potvrdive i nepovratne denuklearizacije Korejskog poluotoka putem miroljubivih, nevojnih sredstava. To je jedini put koji vodi do trajnog mira - izjavila je Mogherini.  

Saopćila je da je nakon sastanaka sa svim ključnim regionalnim i međunarodnim akterima na samitu ASEAN-a u Manili, danas sazvala sastanak političke i sigurnosne komisije na kome se raspravljalo o zajedničkom pruistupu EU prema ublažavanju napetosti i putevima izlaska iz krize.  

Dogovoreno je da Evropska unija i njene države članice osnaže svoj diplomatski rad kontaktirajući Republiku Koreju, Sjedinjene Države, Kinu, Rusiju i DPRK kako bi im predala svoje poruke. Održavanje jedinstva međunarodne zajednice u bavljenju tim izazovom uistinu je od ključnog značaja, naglasila je Mogherini. 

- Evropska unija je spremna da podrži proces u cilju stvaranja kredibilnog i smislenog dijaloga s DPRK i međunarodnom zajednicom, uz vodstvo Republike Koreje. Potvrdila sam prošle sedmice ministrici vanjskih poslova Kang Kyung-wha spremnost da je podržimo na sve moguće načine u tim naporima, uključujući  i davanje  tehničke ekspertize koju je EU razvila u pregovorima o nuklearnim pitanjima - kazala je Mogherini.

Ona je izjavila da kontinuirano ubrzanje programa nuklearnih i balističkih projektila DPRK predstavlja teško i zabrinjavajuće kršenje mređunarodnih obaveza te zemlje, kao i nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. Dodala je da jednoglasno usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti broj 2371 od 5. augusta pokazuje da je međunarodna zajednica potpuno jedinstvena u dodatnom jačanju pritiska na DPRK u cilju mirnog rješenja krize, prenosi agencija Fena. 

- Nastavit ću s redovnim kontaktima s mojim kolegama u regiji i van nje. EU će nastaviti da prati razvoj situacije i da razmatra nove dodatne mjere i odgovore u bliskoj saradnji s ključnim partnerima i u skladu sa stavovima Vijeća sigurnosti. Nikakvi diplomatski napori ne smiju se štediti u radu na dodatnom ublažavanju napetosti i u cilju nalaženja rješenja za krizu koja ne samo da ugružava napore na nuklearnom neširenju, nego također i sigurnost Azije i svijeta - navodi se u izjavi šefice evropske diplomatije Federice Mogherini povodom krize oko sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa. 

Ne propustite