IDE PRAVO NA NAS: Nevjerovatnom brzinom se približava našoj planeti, može zbrisati Zemlju za dva minuta

Nauka i tehnologija
IDE PRAVO NA NAS: Nevjerovatnom brzinom se približava našoj planeti, može zbrisati Zemlju za dva minuta
.

Istraživači sa Državnog univerziteta u Australiji otkrili su kako se Zemlji velikom brzinom približava "zvijezda smrti", a koja nas može uništiti u rekordnom vremenu.

To smrtonosno tijelo, čiji je naučni naziv HIP 85605, kreće se pravo prema Zemlji.

Stručnjaci ističu da će taj svemirski objekat proleteti kroz Ortov oblak (pretpostavljeni sferni oblak kometa koji se nalazi na spoljnoj granici Sunčevog sistema na razdaljini od 2.000 do 100.000 AJ od Sunca), a zatim će krenuti prema Zemlji.

Od siline udara sa njim formiraće se ogromna količina različitih asteroida od kojih će neki krenuti prema Zemlji.

​Kada se zvijezda (HIP 85605) približi Ortovom oblaku, gravitaciono privlačenje i potisak zvijezde mogli bi da budu dovoljno snažni da pošalju komete ka unutrašnjem Sunčevom sistemu. To su komete koje su nekada bile u orbiti Oblaka. Te pretnje poznate su kao Nemezis ili zvijezde smrti.
 
Istraživanja su pokazala da od 42 zvijezde koje imaju potencijal da priđu na udaljenost od dva parseka (6,5 svjetlosnih godina) od našeg Sunca, HIP 85605 ima najviše šanse da stigne u našu blizinu.

Fizičar Džon Bočanski sa Univerziteta Rajder smatra da nema razloga za paniku.
 
"Važno je da astronomi utiru put u smislu identifikovanja rizika koje stvari u spoljnom svemiru mogu da nam donesu… Ali što se tiče toga da li će ta zvijezda izbrisati čovječanstvo? Ne bih kladio na to“, rekao je.

Jedna olakšavajuća informacija je svakako da čovječanstvo ima ima najmanje 240.000 godina da pronađe rješenje.

 

(novi.ba/kurir.rs)

 

Ne propustite