Cigarete s okusom mentola pogubnije za zdravlje od običnih?

Praktična žena
Cigarete s okusom mentola pogubnije za zdravlje od običnih?
Istraživači smatraju da mentol može imati anestetski učinak na dišne putove, što je teže utvrditi ako se kod pušača bolest pluća pogoršava.

Sve više ljudi kupuje cigarete s okusom mentola.
 
I dok neki smatraju da su manje štetne od običnih cigareta, neki jednostavno vole "zatomiti" okus duhana. Ipak, stručnjaci upozoravaju da cigarete s okusom mentola nisu tako bezazlene. Novo istraživanje otkrilo je da pušači koji češće puše cigarete s mentolom imaju više problema s plućima od pušača običnih cigareta, piše Daily Mail.

Pušači cigareta s okusom mentola češće završavaju u ambulantama hitne pomoći, navodi se. Uočeno je i da se češće javljaju svojim liječnicima zbog pogoršanja plućnih bolesti, pokazalo je istraživanje. Problemi koji češće nastaju kod pušača cigareta s okusom mentola  su otežano disanje ili pojava veće količine sluzi koja traje više dana.

Istraživači smatraju da mentol može imati anestetski učinak na dišne putove, što je teže utvrditi ako se kod pušača njihova bolest pluća pogoršava.

– Bili smo iznenađeni da pušači tih cigareta s okusom mentola, u odnosu na pušače običnih cigareta bez okusa, imaju teža pogoršanja svojih stanja – rekao je liječnik Marilyn Foreman s Medicinskog fakulteta u Atlanti.

Kanadski istraživači uočili su da mladi koji puše mentol cigarete puše gotovo dvostruko više duhana. Istraživanje je otkrilo da mladi koje puše mentol cigarete popuše u prosjeku 43 cigarete tjedno, gotovo duplo više od onih koji puše obične cigarete. Istovremeno, ljubitelji mentol cigareta imaju tri puta veću vjerojatnost da odluče prestati pušiti u idućoj godini, zaključak je istraživanja.

Ne propustite