Bombardirat će škole koje uče djecu da se bune protiv vlade, u godini dana čak 68 napada

Svijet
Bombardirat će škole koje uče djecu da se bune protiv vlade, u godini dana čak 68 napada
.

Rodrigo Duterte je na konferenciji za novinare u ponedjeljak izjavio: "Bombardirat ću te škole. Iskoristit ću vojsku i zračne snage... jer radite ilegalno i učite djecu da se bune protiv vlade".
 Naime, filipinski predsjednik Duterte izjavio je da će izvršiti zračne napade na plemenske škole za koje tvrdi da poučavaju "subverziju i komunizam te inspiriraju učenike za pobunu".
 
Humanitarne organizacije su odmah reagirale na ovu izjavu, a Human Rights Watch je upozorila da bi ostvarenje ovih prijetnji predstavljalo ratni zločin.
 
U godini dana čak 68 napada na škole

Duterte je prijetnju uputio školama koje vodi nemuslimanska etnička manjina Lumad, a uslijedila je nakon okršaja između maoističkih pobunjenika i vlade na otoku Mindanao.
 
Nevladina organizacija Save Our Schools Network je objavila da je u posljednjih godinu dana izvršeno čak 68 vojnih napada na 89 škola Lumada.
 
"Duterte naređuje vojsci da čini ratne zločine"
 
Carlos Conde iz Human Rights Watch je izjavio: "Poziv na napade na škole znači da Duterte naređuje vojsci da čini ratne zločine". Duterteova vlada je pokrenula krvavi "rat protiv droge" u kojem je ubijeno oko 7000 ljudi.
 
U subotu je na Mindanau produljeno vanredn stanje do decembra, a dosad je u borbi protiv ISIS-a na tom području poginulo više od stotine vojnika.

Ne propustite