Sat vremena preusmjerili 120 aviona zbog greške jednog čovjeka

Region
Sat vremena preusmjerili 120 aviona zbog greške jednog čovjeka
Serviser privatne firme koja testira novu opremu bez dopuštenja upao je u sistem.

Prošle sedmice je 120 aviona preusmjereno izvan zračnog prostora Srbije i Crno Gore jer je serviser privatne firme koja testira novu opremu bez dopuštenja upao u sistem. Kontrole leta. 

Blic.rs dobio je uvid u izvještaj koji je upućen predsjedniku Vučiću, premijerki Brnabić i ravnatelju Sigurnosno-informativne agencije Bratislavu Gašiću. 

U izvještaju piše da je prekid u radu glavnog sustava trajao sat vremena i da ga je izazvalo preopterećenje rada mrežne opreme koja prosljeđuje radarske podatke. Do preopterećenja je došlo zbog ljudske pogreške.

Neovlašteno spajanje


"Predstavnik proizvođača je fizički spojio testni sustav na opremu glavnog sustava, što nije bio dio predviđenog plana testiranja", piše u izvještaju. Tvrdi se i da je sve učinjeno bez dopuštenja i mimo plana. 

"Nije u pitanju implementacija unaprjeđenja sustava, niti je odobren rad predstavnika proizvođača “Comfort solutions” na operativnom sustavu u realnom vremenu" kaže se u izvještaju koji precizno navodi i pod kojim uvjetima je testiranje bilo moguće provesti.

Ravnatelj sigurnosne agencije obavijestio je Ravnateljstvo civilnog zrakoplovstva o propustu, a u sve je bila uključena i vojska. Za vrijeme kolapsa sustava SMATSA, situaciju je nagledao predstavnik Ministarstva obrane. 

Ne propustite