Sve što niste znali o Američkim specijalnim jedinicama koje su ubile Bin Ladena

Aktuelno
Sve što niste znali o Američkim specijalnim jedinicama koje su ubile Bin Ladena
Ovo je „Tim 6" mornaričkih „foka" koje je uspio da smakne američkog neprijatelja broj jedan, Osamu Bin Ladena.

Kako su nastale mornaričke "Foke" 

Jedinica je formirana 1961.godine.  Prilikom osnivanja postavljeni su zahtjevi da se formacija organizuje u visoko obučenu, mobilnu i svestranu jedinicu komandosa,  sposobnih da dejstvuju kako na američkom tlu, tako i bilo gdje u inostranstvu.  Ova jedinica je nastala preformiranjem dotadašnje jedinice za podvodna rušenja (Underwater demolition teams – UDTs). 

Mornaričke „foke", inače, vode porijeklo od jedinica iz Drugog svjetskog rata. U invaziji na Normandiju organizovani su u jedinice UD-2, opremljene malim, brzim čamcima. 

To je bila vrlo teška operacija, u koju su krenuli bez mnogo priprema. Misija je bila postignuta uz veliku cijenu - 80 posto ljudi je nastradalo. Bilo je to značajno iskustvo za njih, jer su oni tada počeli da prave historiju. Prolili su krv u Drugom svjetskom ratu i puno toga im se još dogodilo. Jedinice UD-2 su se spremale za Korejski rat i krenule u rat na Pacifiku,. 

Poslije Drugog svjetskog rata američka mornarica je izradila studiju koja je pokazala potrebu za postojanjem specijalnih mornaričkih jedinica za posebne namjene. Džon Kenedi, predsjednik SAD, 1962. godine odobrio je prve jedinice pod nazivom „foka". On je u vrijeme Vijetnamskog rata govorio da je riječ „o specijalnom ratu koji zahtijeva specijalan tip ljudi". 

To je specijalni rat, nov po intenzitetu, star što se tiče porijekla, specijalan gerilski rat, infiltracija umjesto agresije. Potraga za uspjehom na drugačiji način. Treba iscrpiti, a ne angažovati neprijateljske snage. Ovo je potpuno druga strategija koja zahtjeva nove jedinice i sasvim drugačiju vojnu obuku” - govorio je predsjednik Kenedi. 

Čuveni „Tim 6" mornaričkih „foka" uspio je da smakne američkog neprijatelja broj jedan, Osamu Bin Ladena. 

osama-killed

 

- „Tim 6" mornaričkih „foka" otišao je u Pakistan da uradi svoj posao i učinio je to kako se to očekivalo! Osama bin Laden je likvidiran, komandosi se vraćaju kući, a neprijatelj se začuđeno pita šta se to dogodilo. Oni sami često ističu da ne idu po svijetu da izigravaju heroje, već samo da obave borbene zadatke koji se postave pred njih.  Elitna jedinica koja je ubila američkog neprijatelja broj jedan Osamu bin Ladena osnovana je 1980. godine. Današnji zvanični naziv je „Naval Special Warfare Development Group" (DEVGRU), ali je poznatija pod imenom „Tim 6". To je ime koje je dobila te 1980. nakon neuspješnog oslobađanja američkih civila iz američke ambasade u Teheranu. Osnivač i prvi komadant bio je Ričard Marsinko. Poznate „foke" tada su imale dva tima, a kako se priča, Marsinko je dao to ime kako bi zbunio sovjetske obaveštajce. Od 1988. godine jedinica dobija današnji naziv. 

Organizacija Navy SEAL

Za sada je poznato da postoji 8 operativnih timova, po četiri u obje grupe. Svaki tim ima svoj komandni i operativni element i procenjuje se da ima oko 300 pripadnika u sastavu. Operativni element podjeljen je u tri grupe koje približno broje po 40 pripadnika. Glavnicu timova čine mali, borbeni vodovi koji broje između 16 i 20 ljudi. Vodovi su veoma mobilni i samostalni u izvođenju dejstva i sastoje se od: vođe, njegovog zamjenika, veziste, ljekara, snajperiste (snajperskog para), inžinjera, vozača, stručnjaka za minsko - eksplozivna sredstva, operativca za teško naoružanje, operativca za koordinaciju sa podrškom iz vazduha, ispitivača  (prevodioca) i izviđača.

obama

Obuka elitne jedinice Navy SEAL

Kandidat prolazi kroz jednu od najsloženijih obuka na svijetu. Prijavljivanje na konkurs je dobrovoljno, a neki od uslovi koje kandidat mora da ispunjava su:

  • starost od 18 do 28 godina,
  • američko državljanstvo,
  • visoka stručna sprema,
  • koeficijent inteligencije 120 ili više,
  • stabilno zdravstveno stanje.

 

Prije same obuke, kandidati prolaze opšti test fizičke spreme:

  • plivanje 500 metara, prsno ili borbeno plivanje za manje od 12 minuta i 30 sekundi,
  • najmanje 42 skleka za 2 minuta,
  • najmanje 50 čučnjeva za 2 minuta
  • najmanje 6 zgibova (bez ograničenja vremena),
  • trčanje 1,5 milju za manje od 11 minuta.

Kandidati se najčešće biraju iz sastava mornarice ili Obalske straže SAD. Pogledajte video o treningu Navy SEAL jedinice:

Ne propustite