DRAMA U HRVATSKOJ, GORI VRTIĆ: "Pomozite, na kraju smo snaga"

Region
DRAMA U HRVATSKOJ, GORI VRTIĆ: "Pomozite, na kraju smo snaga"
Niz požara jučer je poharao hrvatsku obalu.

Niz požara jučer je poharao hrvatsku obalu. Vatrogasne jedinice neumorno su se borile s vatrenom stihijom kod Šestanovca, Merčepa, Vukušića i Ribičića, a veliki je požar buknuo i na Brodarici kod Šibenika. Trenutno je najgore u zaleđu između Omiša i Splita. Veliki požar koji je buknuo u prvom satu ponedjeljka - 42 minute nakon ponoći u Tugarama, tokom noći i jutra proširio na Srinjine, Sitno Gornje i Donje, a vatreni jezici stigli su čak i do zvjezdarnice na Mosoru gdje se na stotine županijskih vatrogasaca već satima i sa zadnjim atomima snage bore protiv tog požara, ali i bure koja još uvijek nemilosrdno puše, te stalno mijenja smjer vatre.

Gorjelo je i na Pagu kod Košljuna, gdje su u pomoć pristigli kanaderi.

N1 javlja kako se zapalio dječji vrtić u Srinjinama. Mještani su očajni. 

"Pomozite, gore nam kuće, na kraju smo snaga, vatra je ušla među kuće", kaže mještanin sela Gornje Sitno Pave Gruica.

"Molim gradonačelnika, župana, ministra obrane i ratnog zapovjednika neka učine što mogu. Ne znamo što da radimo, ne znamo kome se obratiti", rekao je Pavo Gruica.

 

U selu Sitno Donje je pakao.

Daleko je najgora situacija u zaleđu između Omiša i Splita. Opožarena je ogromna površina, a zapovjednik JVP grada Splita Ivan Kovačević izjavio je Hini da je riječ o zaista velikom požaru koji je stigao sve do kuća i groblja u Srinjinama i Sitnom Gornjem i Donjem gdje su neki objekti nagorjeli, ali ima i izgorjelih starih kuća. Rekao je da vatra još nije pod kontrolom vatrogasaca već se širi u svim smjerovima pa su na terenu kompletno svi vatrogasci, kao i sezonci cijele županije.

Vatrogasci su jedva uspjeli spasiti mjesnu crkvu u Sitnom, a svjedoci tvrde kako je vatra došla skroz do zidova Zvjezdanog sela Mosor. Sada je već gotovo sigurno da će se raditi o velikoj površini na kojoj gori gusta borova šuma, nisko raslinje, makija i trava. Iako su vatrogasci sat vremena nakon što je požar buknuo zatražili pomoć kanadera, do sada im nažalost oni nisu mogli pomoći jer bura ne smanjuje svoj intezitet. Jedan je kanader doduše pokušao probni let, no naleti vjetra su ga hitno prizemljili.

Na terenu je osim stotina vatrogasaca i sezonaca, kao i liječničke ekipe koje gasiteljima, ali i stanovništvu, te brojnim novinarima koji su usred požarišta, pružaju prvu pomoć s obzirom da ih se dosta nagutalo dima, te kako bi isprali oči .

Zbog požara isključen je dalekovod Zakučac-Konjsko i Zakučac-Bilice, a zatvorena je i cesta Žrnovnica-Sitno Gornje. Osim što su stanovnici vatrom ugroženih mjesta ostali bez struje isključena im je i voda, no ne zadugo jer je već tamo upućena cisterna s pitkom vodom.

O razmjerima požara požara govori i podatak da je vatra vidljiva iz Splita u kojemu po zraku već leti pepeo, a osjeća se i miris dima.

Ne propustite