GALERIJA PAKLA NA JADRANU: Vatra divljala po obali, vatrogasci opet neće spavati

Region
GALERIJA PAKLA NA JADRANU: Vatra divljala po obali, vatrogasci opet neće spavati
Obalom su od ranog jutra divljali požari. Na terenima su cijeli dan vatrogasci, a pomagali su im i kanaderi.

Obalom su od ranog jutra divljali požari. Na terenima su cijeli dan vatrogasci, a pomagali su im i kanaderi. 

Kod Šestanovca požar je ugrozio naseljeni dio pa su evakuirani stanovnici Gornjih Kekeza. Vatra je zaprijetila naseljima Merčepi, Vukušići i Ribičić. 
 
Više od stotinu vatrogasaca borilo se s vatrenom stihijom, a otežavala im je bura koja je na mahove puhala i više od 100 km/h.

pozar2

Jedan vatrogasac završio je na hitnoj
 

Veliki požar buknuo je i u mjestu Prpuša, u općini Šestanovac. U gašenje su poslani vatrogasci, pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Imotskog, Lovreća, Zagvozda, Omiša, Kučića, te Dugog Rata. 150 vatrogasaca uložilo je nadljudske napore kako bi zaštitilo privatne i poslovne objekte u nekoliko naselja. 
 
Požar je zahvatio šumski teren na kojem ima i nešto niskog raslinja i makije. Zbog tog je požara, odnosno gustog dima koji se širio s požarišta, zatvorena i cesta Cista Provo-Šestanovac.

S ovog je požarišta jedan vatrogasac završio na hitnoj.
Strava koliko je požar uhvatio sela. Na ovom potezu prema Šestanovcu spašena su dva sela Gornji Rubići i Kekezi, kao i crkva na Prpuši. Koliko sam čuo jedan se vatrogasac nagutao dima pa su ga poslali u splitsku bolnicu. Vatrogasci nam ne daju brentače nego gasimo granama, a u vodovodnim cijevima nema vode", kazao nam je Jozo Balić, jedan od mještana koji je i sam sudjelovao u gašenju požara na predjelu Katuni Brdo.

pozar3

Gorjelo je i kod Šibenika
 

Nešto poslije 10:30 buknuo je požar na Brodarici kod Šibenika, preko puta plaže Rezališta u neposrednoj blizini kuća. Čitatelji su svjedočili kako se požar vrlo brzo širi unatoč tome što su vatrogasci reagirali vrlo brzo. U gašenju su im pomogli stanovnici i turisti koji su vodom natapali travu i suho raslinje u okućnicama.
"Pravo je čudo kako niti jedna kuća nije zahvaćena požarom jer gorjelo je doslovno između njih", priča svjedok.

pozar4

Požar je buknuo i na otoku Pagu
 

Opet je gorjelo i na otoku Pagu, a u pomoć vatrogascima stigli su i Kanaderi. 
 
Na Pagu kod Košljuna vatrogasci su privremeno iselili 15-ak ljudi iz obiteljskih kuća kako ih vatra ne bi ugrozila. Požar koji je u sinoć izbio u Košljunu na otoku Pagu, stavljen je pod kontrolu, potvrdio je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša.
 
Slabljenjem bure, vatrogascima u Košljunu pridružila su se i dva kanadera.

pozar5

Gorjelo je i na Marjanu
 

Kako javlja reporter Indexa iz Splita, oko 13.45 sati izbio je požar i na Marjanu.

pozar6

Kod Pule izgorjelo desetak hektara niskog raslinja 
 
Lokaliziran je veliki požar koji je oko 10,30 sati buknuo kod Peroja pored Pule, a u njemu je izgorjelo oko deset hektara gustog raslinja, makije i niskog raslinja, potvrdio je zapovjednik pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudio Karlović.

pozar7
 
Gašenje požara otežavala je jaka bura, ali i nepristupačan teren pa je iz tog razloga u pomoć vatrogascima pristigao i kanader.  

 

(Index.hr)

Ne propustite