Napustio sjaj Holivuda i došao u BiH: Za ovog glumca Bosna je najbolje mjesto na svijetu

Bosna i Hercegovina
Napustio sjaj Holivuda i došao u BiH: Za ovog glumca Bosna je najbolje mjesto na svijetu
Dok primjeri i priče o odlivu mozgova pune naslovnice medija i portala u BiH, u seni ostaju oni koji su se odlučiti na povratak.

Dok primjeri i priče o odlivu mozgova pune naslovnice medija i portala u BiH, u seni ostaju oni koji su se odlučiti na povratak. Takva je i priča Rešada Strika, holivudskog glumca porijeklom iz BiH.

Porodicu je zasnovao u Sarajevu, a sjaj Holivuda zamijenio je privatnim biznisom. Danas vodi izdavačku i produkcijsku kuću. Vodi i ministarstvo - ali ne radi se ni o državnim poslovima, ni o administraciji, piše N1.

Kada je '60. godina prošlog vijeka njegov otac sarajevski dom zamijenio australskim, sigurno nije slutio da će sudbina vratiti Rešada u BiH i to kao uspješnog holivudskog glumca. Njegov put iz rodne Kanbere bio je sve, osim pravolinijski.

- Živio sam u Pertu nekoliko godina, u Adelejdu nekoliko godina. Većinu vremena sam proveo na obali u Novom Južnom Velsu, u jednom malom surferskom ribarskom gradu između Njukastla i Sidneja - rekao je Strik.

Slijedi studij glume u Sidneju, teatar, televizija, a onda američki san.

- Onda sam dobio poziv za Holivud. Prihvatio sam. Glumio sam u četiri filma, išao sam na dodatne časove glume, časove produkcije - priča Strik.

Newcastle, The Hills Have Eyes, samo su neki od filmova iza njega, a Džesika Simpson ili Eva Longoria samo neka od holivudskih imena sa kojima je sarađivao. Nisu ga zaobišle ni turske serije. Tokom četiri godine rada u Turskoj, savladao je i jezik.

Ostaje pitanje zašto je holivudski sjaj zamijenio svakodnevnicom u BiH.

- …Toliko je duše u Sarajevu, na čaršiji. Volim Bosnu, više nego 99 odsto ljudi ovde. Bosna je najbolje mesto na svetu za mene. Svi će se smejati i reći, idite u Nemačku, Ameriku... vidio sam sve. Bosna je najbolja. Idite u Nemačku, ako hoćete. Vratićete se plačući nakon tri godine. Bosna ima dušu - poručuje Strik.

Pitali smo i da li je kao musliman predrasuda bio žrtva u zemlji čiji je predsjednik nedavno uveo zabranu putovanja za stanovnike uglavnom muslimanskih zemalja.

- Ne izgledam kao musliman, pa nisam toliko osetio, ali jesam čuo kako govore o drugim muslimanima. Ali, nije ugodno. Ovdje je lako disati, kao osoba, bio musliman ili ne - odgovorio je.

- Stvarno ne verujem da će mi propuh ili promaha prouzrokovati gljivične infekcije, atletsko stopalo, zubobolju, astmu ili bilo šta drugo. Bosanci veruju da propuh ima veze baš sa svakom bolesti – naveo je Strik.

Ako mu ne smeta propuh, smeta glomazni državni administrativni aparat. Zato Bosni poklanja još jedno ministarstvo, svoju kafanu - ministarstvo ćejfa. Beskrajno uživanje, dobro raspoloženje, radost i veselje, označava ovaj turcizam, danas gotovo zaboravljen u leksičkom fondu prosečnog Bosanca.

Ne propustite