Ova vježba jača memoriju i sve funkcije mozga: Evo kako da stimulišete sive ćelije!

Porodica i zdravlje
Ova vježba jača memoriju i sve funkcije mozga: Evo kako da stimulišete sive ćelije!
Podsticaji mogu biti nešto sasvim jednostavno.

Da se vaš mozak ne bi ulijenjio, morate ga stalno trenirati, trebaju mu stalni podsticaji i novi zadaci jer rutina "ubija" vitalnost moždanih funkcija.

Podsticaji mogu biti nešto sasvim jednostavno. Na primjer, da se dešnjak potpiše lijevom rukom ili zakopča dugme na košulji lijevom rukom. Takvih zadataka ima čitav niz i važno je izabrati i vežbati ono što nam se najviše sviđa - od rješavanja ukrštenica, rebusa i sudokua, do učenja novih znanja, jezika, igranja šaha, bridža...

Svakodnevno rješavanje križaljki i slične enigmatske razonode pomažu mozgu da sačuva koncentraciju. Starenjem mozak sve teže razdvaja informacije iz raznih "senzora" pa, na primjer, pozadinska buka onemogućuje starijima da se usredsrede na ono što gledaju.

Tokom istraživanja Univerziteta Wake Forrest, 23 dobrovoljca sat vremena na dan je riješavalo ukrštenice i druge logičke vježbe, a skeniranje protoka krvi u mozgu pokazalo je da su se svakim danom sve bolje koncentrisali na zadatke.

Prve prave ukrštenice pojavile su se prije više od 100 godina u američkim novinama. Kako im je rasla popularnost, tako su se širile svijetom i dobijale razne oblike: klasične, italijanske, švajcarske, slogovne, a u najširim krugovima riješavača veoma su popularne skandinavke.

S razvojem digitalnih tehnologija, ukrštenice su postale dostupne i na računarima, tabletima i mobilnim telefonima, ali za mnogo bolji efekat, preporučujemo vam stari, dobri papir!

Ne propustite