VAŠI PLODNI DANI: Ovo je način da PREPOZNATE da ste baš u tim danima

Mame i bebe
VAŠI PLODNI DANI: Ovo je način da PREPOZNATE da ste baš u tim danima
Prepoznavanje plodnih dana sigurno je dobrodošla informacija svakoj ženi koja vodi aktivan seksualni život.

Pokušavali vi da zatrudnite ili ne, poznavanje menstrualnog ciklusa i prepoznavanje plodnih dana sigurno je dobrodošla informacija svakoj ženi koja vodi aktivan seksualni život.

Evo kako da otkrijete vaše plodne dane pomoću tijela koje odašilje signale. Prvi i osnovni pokazatelj je menstrualni ciklus koji traje 28 dana i započinje prvim danom menstruacije, a ukoliko je vaš menstrualni ciklus redovit, 14 dana nakon prvog krvarenja žena ulazi u takozvane plodne dane. Oni obično traju više dana, a kao orijentacijski okvir ovulacije uzimaju se 12. i 15. dan od početka menstruacije. U medicinskom smislu to bi značilo da vaši jajnici četiri dana otpuštaju zrele jajne stanice prema jajovodu, gdje dolazi do oplodnje jajne stanice i spermija, a ono što je važno imati na umu to je da ste u tom razdoblju najplodniji te znati prepoznati tjelesne simptome.

 

1. Osluškujte tijelo

Mnoge će žene u danima ovulacije osjetiti bolove ili grčeve u donjem dijelu trbuha. Zato je važno osluškivati svoje tijelo koje nam daje do znanja kada je moguće zatrudnjeti. Mnoge će žene u danima ovulacije osjetiti bolove ili grčeve u donjem dijelu trbuha (lijevo ili desno, ovisno o tome koji je jajnik aktivan taj mjesec). Kod nekih žena može biti prisutno i krvarenje u tragovima, a najčešći znak ovulacije je povećan libido koji se javlja zbog porasta testosterona.

Neke žene prije ovulacije osjećaju napetost u grudima, za što su također zaslužni hormoni koji tijelo pripremaju za eventualnu trudnoću. Jedan od signala da je započela ovulacije može biti i povećana cervikalna sluz. Nakon menstruacije cervikalna sluz je vrlo oskudna te se postepeno povećava, da bi početkom ovulacije postala obilna i rastezljiva.

 

2. Vodite bilješke

Stoga je važno pratiti menstrualni ciklus i voditi mjesečne bilješke o tome kada ste dobili menstruaciju. Iako većina žena ovulira 14. dana menstruacije, mnoge nemaju redovite menstruacijske cikluse, zbog čega je teško pratiti plodne dane, a i kada su oni redoviti, mogu se dogoditi nepravilnosti, zbog čega dolazi do odgode ovulacije.

3. Mjerite tjelesnu temperaturu

Tokom ovulacije žene imaju povišenu tjelesnu temperaturu kao posljedicu povećane razine progesterona u tijelu. Temperatura tijela tijekom i nekoliko dana nakon ovulacije je pola Celzijevih stepeni viša nego inače, a kako biste precizno odredili vrijeme ovulacije, potrebno je voditi računa o dvije stvari.

Kao prvo, temperaturu mjerite barem četiri sata nakon jutarnjeg ustajanja iz kreveta, a druga stvar na koju treba obratiti pažnju je da temperaturu mjerite i bilježite svakodnevno tijekom nekoliko mjeseci kako biste bili sigurni kada će uslijediti ovulacija.

 

4. Nabavite testove za predviđanje ovulacije

Testovi mogu predvidjeti ovulaciju 12 do 24 sata prije njenog početka. Farmaceutska industrija pronašla je način na koji da olakša život ženama koje u današnje vrijeme zbog brzog životnog ritma nemaju vremena za svakodnevno mjerenje bazalne tjelesne temperature ili ne mogu same odrediti vrijeme ovulacije.

Riječ je o testovima koji ukazuju na ovulaciju 12 do 24 sata prije, a funkcioniraju na način da određuju razinu luteinizirajućeg hormona (LH) koji raste sredinom menstrualnog ciklusa te time može pretpostaviti kada će uslijediti ovulacija. Dovoljno je samo pomokriti se na test-trakicu koja pokazuje je li ili nije započela ovulacija. Za one spretnije od pomoći može biti i najobičniji mikroskop koji prema uzorku sline može prepoznati plodne dane. Ukoliko se u slini pojavi takozvani fenomen paprati, to znači da je u tijelu žene došlo do skoka LH koji se javlja 24 do 48 sati prije ovulacije.

 

Ne propustite