Iza Diznijevih uljepšanih priča - Grimove bajke kriju nešto potpuno drugo i puno OKRUTNIJE!

Zanimljivosti
Iza Diznijevih uljepšanih priča - Grimove bajke kriju nešto potpuno drugo i puno OKRUTNIJE!
Dizni nam već decenijama kroz svoje crtane filmove pruža prilično jedinstven doživljaj bajki. No, neke bajke i priče, u svom originalu, prilično su različite od Diznijevih uljepšanih, slatkih i romantičnih verzija

Dizni nam već decenijama kroz svoje crtane filmove pruža prilično jedinstven doživljaj bajki. No, neke bajke i priče, u svom originalu, prilično su različite od Diznijevih ulepšanih, slatkih i romantičnih verzija. Ako ste mislili da je priča o Uspavanoj lepotici bajka za djecu, ili da je Pokahontas bila usred velike ljubavne priče s Džonom Smitom, razmislite još jednom. Da je Dizni pratio stvarnu priču, Aurora bi zapravo bila žrtva silovanja, a Pokanotas se nikada ne bi spetljala s Englezom. Evo malog pregleda kako zapravo izgledaju stvarne priče iza 12 kultnih Diznijevih klasika.
 
1. Pepeljuga
 

Diznijeva verzija: Pepeljuga je princeza prema kojoj se njena maćeha ponaša užasno. Kasnije u priči, ona odluči da ode na bal kako bi se srela s princem. Pomoću magije dobre vile odlazi na bal u prekrasnoj haljini i kočiji, no, nakon ponoći, magija nestaje. Ona juri iz dvorca dok je princ lovi te ostaje bez jedne cipelice. Princ je uzima s poda i kreće u potragu za misterioznom lepoticom. Kad je napokon pronađe i vrati joj cipelu par živi srećno do kraja života.
 
Originalna priča: Kada je princ stigao u kuću Pepeljuge, njena maćeha je naredila svojim kćerima da odseku svoje prste kako bi cipela stala na njihovu nogu. Njen plan nije upalio, pa su princ i Pepeljuga živjeli srećno do kraja života. Osim rezanja prstiju, u originalu postoji još jedan jezivi detalj. Na venčanju Pepeljuge i princa jedan golub iskljuca oči jedne zle polusestre.
 

FOTO: PRINTSCREEN YT
2. Uspavana lepotica

Diznijeva verzija: Princeza nabada prst na vreteno i pada u večni san. Princ je spašava je poljupcem i par zauvek živi srećno.

Originalna priča: Auroru ne budi poljubac princa, već porođaj blizanaca. Treba napomenuti da je u toj verziji princ nije poljubio, već je spavao s njom i ostavio je, s obzirom na to da je bio oženjen. Kada Aurora s decom stigne u njegovu palatu, supruga princa pokuša da ih ubije, no kralj to sprečava i dozvoljava Aurori da se oženi s čovekom koji ju je silovao.
 

FOTO: PRINTSCREEN YT

3. Lepotica i zver
 
Diznijeva verzija: U Lepotici i zveri, Bel otima zver s kojom ona živi u luksuznom dvorcu s posuđem koje govori, a ona nedugo nakon toga otkriva unutrašnju lepotu zvjeri. Bel, koja je zaljubljena u zver, nakon poljubca spašava zver od čarolije koja ga je učinila ružnim.
 
Originalna priča: U originalnoj priči, Bel uverava zver da joj dopusti posetiti sestre na nedelju dana. Nakon što je sestre vide s nakitom i čuju kako ona živi luksuznim životom, one uvere Bel da ostane duže s njima s namerom da odgode njen povratak i da se Zver naljuti i pojede Bel.
 

FOTO: PRINTSCREEN YT
4. Snežana i sedam patuljaka
 
Diznijeva verzija: Snežana je bila najlepša žena u čitavom kraljevstvu te je zbog toga, kako bi se spasla od maćehine/veštičje strašne kazne, pobegla u šumu u kojoj je živjela sa sedam patuljaka. No, veštica je ipak pronašla, otrovala jabukom, nakon čega Snežana utone u duboki san, dok patuljci plaču, misleći da je mrtva. No, iz sna je budi poljubac princa.

Originalna priča: U originalnoj priči braće Grimm veštica za kaznu zbog pokušaja ubijanja Snežane mora plesati u vrućim čeličnim cipelama sve dok se ne onesvesti i ne umre.
 

FOTO: PRINTSCREEN YT
5. Mala sirena

Diznijeva verzija: Sirena Arijel, ćerka kralja mora, dogovori s vešticom da joj u zamenu za noge oduzme glas, te se zaputi na površinu kako bi pronašla ljubav. Ona se zaljubi u princa Erika, s kojim na kraju ubija zlu vešticu i oni žive srećno do kraja života.

Originalna priča: U verziji Hansa Kristijana Andersena, Arijel su, zbog dogovora s vešticom, noge boele svo vreme. S obzirom na to da bol i zavođenje ne idu zajedno, princ se na kraju oženio s drugom ženom, a Arijel se bacila u more i pretvorila u morsku penu.
 

FOTO: PRINTSCREEN YT
6. Mulan
 
Diznijeva verzija: Mulan je devojka sa cvrčkom i zmajem koja se pretvara da je muškarac kako bi bila deo kineske armije i borila se protiv Huna. Nakon što pokaže svoju hrabrost, Mulan dobija rat i vraća se kući.

Originalna priča: U poemi o Mulan, Kina gubi rat. Neprijatelj ostavlja Mulan na životu pod uslovom da živi s njim, no Mulan pobegne. Kada stigne kući, otkriva da je njen otac mrtav i da se njena majka udala za drugog muškarca.
 
“Žena sam, preživela sam rat, i učinila sam dovoljno. Sada želim biti sa svojim ocem”, rekla je Mulan, nakon čega se ubila.
 

FOTO: PRINTSCREEN YT
 
7. Zlatokosa

Diznijeva verzija: Zlatokosa je prekrasna princeza s dugačkom plavom kosom koja je zarobljena u jednoj kuli. Ona jednog dana upozna lopova koji je upao na njenu kulu i s njim doživi hrpu avantura koje se ne spominju u originalnoj priči.
 
Originalna priča: Ovo je verovatno jedna od srećnijih priča braće Grim na ovom spisku, iako i ona ima dovoljno jezivih elemenata, poput kopanja očiju recimo. Zlatokosini roditelji su poljoprivrednici koji su je, dok je ona još bila beba, dali veštici u zamenu za malo hrane. Kada je napunila 12 godina, veštica ju je zaključala u kulu koja nije imala vrata ni stepenica, već samo prozor. Jedini način za dolazak do Zlatokose bilo je penjanje uz pomoć njene duge zlatne kose.

Jednoga dana, princ je šetao pored kule i čuo Zlatokosu kako peva, a zatim se popeo sve do nje. Iste noći, Zlatokosa odluči da se uda za njega. Kada se princ vratio po nju, Zlatokosa je pustila svoju kosu s prozora do princa kako bi se popeo do nje, no on susreće vešticu koja se takođe nalazila u kuli. Ona ga baca kroz prozor te on pada na trnje koje mu probija oči. Princ nakon toga provodi mesece lutajući slep po šumi i kraljevstvu, sve dok u daljini ne čuje glas Zlatokose. Kada je pronađe, otkrije da ona ima dvoje dece, a njene magične suze vraćaju mu vid. Zlatokosa i princ se žene i žive srećno do kraja života.
 

FOTO: PRINTSCREEN YT

8. Pokahontas

Diznijeva verzija: Indijanka Pokahontas je žena koja razgovara s drvećem, a njen najbolji prijatelj je rakun. Jednog dana ona se zaljubi u Engleza i zamalo zpočne rat između Engleza i Indijanaca.
 
Originalna priča: U stvarnom životu, Matoaka, poznatija kao Pokahontas, je ćerka poglavice te je njeno pleme živelo na teritoriju Virdžinije. Indijanci otimaju Džona Smita kako bi ga zamenili za taoce, a ona spašava njegov život. To je bila jedina interakcija između njih dvoje. Doseljenici u nekom trenutku otimaju Pokahontas i traže otkupninu za nju. Sa svojih 17 godina ona se udaje za Engleza i umire u svojoj 22. godini, a razlozi njene smrti su nepoznati.
 

FOTO: PRINTSCREEN YT
 
9. Herkul

Diznijeva verzija: Herkul je mladi sin Zevsa koji spašava Megaru od Hada, a to radi kako bi postao istinski heroj i dobio svoje mesto na Olimpu.

Originalna priča: Herkul je bio divljak, a teško je ukratko ispričati sva njegova kriminalna dela, no zato se ukratko može opisati Megaru. Megara je bila ćerka kralja Tebe, a Herkul ju je praktično na silu naterao na brak. Par je imao dvoje dece i živjeli su srećno, sve dok Hera, Zevsova žena, nije poludela bog Herkula i ubila Megaru i njihovu decu. Progonjen krivicom, Herkul je ispunio 12 zadataka koje mu je zadao nemilosrdni rođak Euristej, a prilikom ispunjavanja zadataka bio je veoma nasilan.
 

FOTO: PRINTSCREEN YT
10. Zvonar Bogorodičine crkve
 
Diznijeva verzija: Kvazimodo je dečko koji se rodio s fizičkom manom. On se zaljubljuje u ciganku i spašava je od smrtne kazne koju joj je odredila crkva.
 
Originalna priča: U priči Viktora Huga, Kvazimodo ne uspeva spasiti Esmeraldu (ustvari, on je nesvesno predaje vlastima) i gleda njeno vješanje. On odlazi do njenog groba na kojem je ostao sve dok nije umro od gladi. 
 

FOTO: PRINTSCREEN YT
 
11. Pinokio

Diznijeva verzija: Pinokio je sin starog drvodelje koji je oduvek hteo sina, stoga je napravio sina od drveta. Pinokio u nekoliko navrata laže, čak i zajedno s ocem završava u utrobi kita, no na kraju ipak postaje pravi dečak.
 
Originalna priča: U originalnoj priči Pinokio je, zapravo, idiot. Od rođenja se ponaša loše, krade stvari, a čak ga je i njegov otac nazivao “pokvarenim dečakom”. Jednog dana, kao posledica njegovih postupaka, mačka i lisica obese ga na vrbu i gledaju ga kako umire dok se njiše na vetru.
 

FOTO: PRINTSCREEN YT
12. Knjiga o džungli
 
Diznijeva verzija: Mogli je dečak kojeg su roditelji ostavili u šumi. Odgajili su ga vukovi, a medved i panter ga uče preživljavanju.

Originalna priča: Nakon što Mogli ubije tigra Šir Kana, on otkrije da su njegove biološke roditelje zarobili meštani sela. Uz pomoć vukova i slonova, Mogli uništava selo i ubija njegove meštane. Kasnije mora pobeći jer meštani veruju da je on zao duh. Mogli svoj mir konačno pronalazi u selu kojem upravljaju Englezi.

Ne propustite