Veliki plan Njemačke i Britanije za BiH

Aktuelno
Veliki plan Njemačke i Britanije za BiH
Nudi se otvaranje fondova Evropske unije u zamjenu za posvećenost institucionalnim reformama vlade koja treba biti formirana.​

Velika Britanija i Njemačka u srijedu su predstavile plan oživljavanja zaustavljenog puta Bosne i Hercegovine ka pridruženju Evropskoj uniji, ponudivši da se otvore fondovi EU u zamjenu za posvećenost institucionalnim reformama vlade koja tek treba biti formirana u ovoj državi, prenosi agencija Reuters.

Bosna i Hercegovina je posljednja u "utrci" država Zapadnog Balkana koje žele članstvo u EU. Njen put otežava nezgrapan sistem podjele moći na etničkom nivou, uspostavljen prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, koji je okončao rat (1992-95) u ovoj državi i u njoj stvorio dvije autonomne regije.

Nacionalne partije slavile su na proteklim oktobarskim izborima, no složeni politički sistem, zasnovan na etničkim i regionalnim kvotama, otežava stvaranje stabilne nacionalne vlade i guši mogućnost napretka prema EU.

Ipak, okvir koji su uspostavili britanski i njemački ministri vanjskih poslova na konferenciji u Berlinu namjerava iskoristiti izbore kao način stvaranja kretanja reformi koristeći novac EU-a kao mamac te stavljajući ekonomske ispred političkih reformi.

"Želimo da uspijete i želimo vas kao članove EU-a i evropske porodice", navodi se u otvorenom pismu britanskog ministra vanjskih poslova Philipa Hammonda i njegovog njemačkog kolege Frank-Waltera Steinmeiera bh. listovima, koje će biti objavljeno u četvrtak.

"Međutim, postoji samo jedan put ka EU - kroz reforme, koje će pomoći da Bosna i Hercegovina dostigne standard vlasti i ekonomskog razvoja članica EU-a".

Izvor: Al Jazeera i agencije

Ne propustite