KOMENTAR DANA/ POLITIČKI ANALITIČAR IBRAHIM PROHIĆ ZA NOVI.BA: Apsolutni vladar Srbije određuje ko će doći u Srebrenicu

Aktuelno
KOMENTAR DANA/ POLITIČKI ANALITIČAR IBRAHIM PROHIĆ ZA NOVI.BA: Apsolutni vladar Srbije određuje ko će doći u Srebrenicu
Ono sto je izvjesno to je da odluka neće biti njena, već aposlutnog gopsodara vlasti u Srbiji, tj. Vučića.

Proteklih nekoliko dana u BiH, ali i u regionu proteklo je u znaku pitanja ko bi iz Vlade Srbije mogao prisustvovati u Potočarima 11. jula.

Kakve reakcije u Srebrenici, ali i BiH bi izazvao dolazak nove premijerke u Vladi Srbije, ali i kakav bi to ''potez'' bio, te koliko je to za očekivati, pitali smo političkog analitičara Ibrahima Prohića, koji je za portal Novi.ba dao kratak komentar na ovu temu. 

"Ono što je izvjesno je da odluka neće biti njena, već aposlutnog gospodara vlasti u Srbiji, Aleksandra Vučića.  Reakcije u našoj zemlji sigurno je da će biti podijeljene, jer ovdje ni jedan događaj neće biti praćen na istovjetan način s obzirom na situaciju u BiH, i da je ovdje društvo ekstremno podijeljeno.

Sastav delegacije Srbije u ovom slučaju imat će neku simboličku i političku poruku i ona će, po mojoj procjeni, biti u skladu sa paradigmon koju Vučić koristi u posljednje vrijeme. Predstavlja se kao regionalni lider koji želi fokus sa prošlosti premjestiti na aktuelne probleme i potrebe, odnosno na stabilizaciju, razvoj i saradnju."- naglasio je Prohić, te dodao da problem nije u izjavama nego u namjerama odnosno u iskrenosti iz susjedne zemlje. 

Ko bi mogao posjetiti Potočare, kakve reakcije građana će to izazvati, još uvijek ostaje pitanje. 

 

Ne propustite