Ova biljka vrača VID, uklonja mast iz jetre i potpuno čisti debelo crijevo

Zdrav život
Ova biljka vrača VID, uklonja mast iz jetre i potpuno čisti debelo crijevo
Cvekla je evropsko crvenkasto povrće koje nije pretjerano omiljeno zbog svog neobičnog ukusa.

Starenjem razne tjelesne funkcije usporavaju što dovodi do problema kao što su zapušenje debelog crijeva i gubitak vida. Ponekad se mast može nakupiti u jetri i prouzrokovati probleme koji ozbiljno mogu nauditi vašem zdravlju. Srećom, postoji jednostavan prirodni lijek koji može pomoći u ovim slučajevima – cvekla.

Cvekla je evropsko crvenkasto povrće koje nije pretjerano omiljeno zbog svog neobičnog ukusa. Ona je, pak, bogata esencijalnim hranljivim materijama i nudi brojna ljekovita svojstva.

Ona može ukoniti mast iz jetre i spriječiti zapušavanje debelog crijeva, kao i oporaviti vid. Ljudi je mahom koriste da bi izliječili anemiju i ojačali kardiovaskularni sistem jer je bogata gvožđem i može pospiješiti cirkulaciju. Cvekla sadrži dva rijetka sastojka po imenu betain i triptofan, koji smanjuju stres i umiruju nerve, a takođe posjeduju i antiupalna i antioksidantska svojstva koja je čine idealnim oružjem protiv karcinoma.

Ovo povrće se uglavnom jede sirovo u vidu salate – evo kako možete pripremiti super-zdravu salatu od cvekle koja će poboljšati vaše cjelokupno zdravlje:

Sastojci:

    - 2-3 cvekle
    - 2 luka
    - maslinovo ulje
    - sirće
    - prstohvat soli

Priprema:

Oljuštite cvekle i kuhajte ih dok ne omekšaju a zatim ih isjeckajte na komadiće i stavite u posudu.

Napominjemo da cvekla ne mora biti potpuno raskuhana i mehka. Može se kuhati i samo desetak minuta, taman koliko da je dezinfikujete, jer ona ipak raste u zemlji. Naravno, cvekla je tada tvrda, ali je vi takvu možete i sitno narendati. Proces ponovite sa lukom i dodajte ga u posudu i zatim dodajte malo ulja, soli i sirćeta, te poslužite ukusnu salatu. Svakodnevno konzumiranje će očistiti vaše debelo crijevo, jetru i pospješiti vid.

Kao što možete vidjeti, cvekle su izuzetno hranljive i zdrave, zbog čega bi trebale postati dio vašeg režima ishrane.

Ne propustite