Karadžić: "Islamska država" koristi haške presude da prijeti Srbima i Hrvatima

Bosna i Hercegovina
Karadžić: "Islamska država" koristi haške presude da prijeti Srbima i Hrvatima
Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izjavio je danas na statusnoj konferenciji da "Islamska država" koristi neke odluke Haškog tribunala da bi prijetila Srbima i Hrvatima u BiH.

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izjavio je danas na statusnoj konferenciji da "Islamska država" koristi neke odluke Haškog tribunala da bi prijetila Srbima i Hrvatima u BiH. "Situacija u regionu je gora nego prije rata. Neke odluke ovog suda služe `Islamskoj državi` kao razlog za prijetnje hrišćanskoj većini u BiH", rekao je Karadžić. 

On smatra da je to posljedica dužine žalbenog postupka koji se protiv njega vodi pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, pravnim nasljednikom Haškog tribunala, prenosi N1. Karadžić je rekao da je zabrinut zbog dužine trajanja postupka i vremena kada se očekuje odluka. "Zabrinut sam i radi lične i porodične situacije i radi situacije u regionu gdje su odnosi pogoršani. Čak se i `Islamska država` usudila da prijeti Srbima i Hrvatima i može doći do tragedije", rekao je Karadžić. 

Predsjedavajući sudija Teodor Meron rekao je da žalbeni postupak kasni zbog zahtjeva Karadžića i Tužilaštva da dobiju više vremena za pripremu žalbi. 


"Kašnjenje od devet mjeseci predstavlja dodatno vrijeme koje smo dali vama i tužiocima da bismo vam omogućili da učinite žalbu najboljom mogućom", rekao je Meron, koji je i predsjednik Mehanizma. Tribunal je prošle godine prvostepeno osudio Karadžića na 40 godina zatvora, proglasivši ga za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti nad muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH. Karadžić je žalbom tražio da bude oslobođen, a tužioci da mu bude izrečena maksimalna, doživotna zatvorska kazna. 

 

 

Srna

Ne propustite