Zvizdić: Dogovor BiH s MMF-om sigurno neće propasti

Bosna i Hercegovina
Zvizdić: Dogovor BiH s MMF-om sigurno neće propasti
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić kazao je večeras da kandidatski status za članstvo u EU prvenstveno zavisi od efikasnosti domaćih institucija, a ključna obaveza je profesionalno odgovoriti na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić kazao je večeras da kandidatski status za članstvo u EU prvenstveno zavisi od efikasnosti domaćih institucija, a ključna obaveza je profesionalno odgovoriti na pitanja iz Upitnika Evropske komisije. 

- Očekujem da ćemo pripremiti odgovore, uime BiH, koji će onda biti upućeni na prevođenje, što će zahtijevati određeni vremenski period. Izvršit ćemo tu obavezu, tu je mnogo važnija kvaliteta odgovora nego brzina odgovaranja. Potom ćemo te odgovore uputiti prema Evropskoj komisiji, a bit će nakon toga važno lobirati kod naših prijatelja da bez dodatnih uvjeta BiH dobije kandidatski status koji će značajno unaprijediti odnose između BiH i EU - naglasio je Zvizdić za Dnevnik D Federalne televizije. 


Upitan za dogovor BiH s Međunarodnim monetarnim fondom, Zvizdić kaže da sasvim sigurno neće propasti, zato što sam taj aranžman nije u fazi početnog dogovaranja.  

 - Govorimo o već dogovorenom, proširenom, trogodišnjem aranžmanu za BiH, koji je odobren upravo zbog činjenice da je naša država pokazala kredibilnost u realizaciji prethodnih uvjeta prije nego je sam aranžman dogovoren - istaknuo je.   


Podsjetio je da postoji više desetina dogovorenih strukturnih mjera koje treba uraditi u određenom vremenu, a većina ih je i realizovana. Između ostalog, ostalo je pitanje akciza za koje kaže da će biti riješeno „kada se iz pitanja akciza isključi politika i ostane u oblasti struke kao što je to i moralo biti“.    


- Vijeće ministara BiH je oba puta kad smo poslali akcize u parlamentarnu proceduru uspješno i efikasno realiziralo svoj dio posla. Imamo kapacitet da to usvojimo opet, a usvajanje na Parlamentu je dominantno pitanje parlamentarnih stranaka koje čine koalicionu većinu na nivou BiH - naglasio je.       


Zvizdić kaže da u BiH numerička parlamentarna većina postoji. Koaliciona većina parlamentarnih stranaka na nivou BiH trenutno ima 22 glasa u Predstavničkom domu što je, kako je kazao, sasvim dovoljno za usvajanje svih zakona (pogotovo ozbiljnih, sistemskih, reformskih), kao što postoji većina i u Domu naroda. Upitan za izmjene Krivičnog zakona BiH, odnosno člana koji predviđa kažnjavanje negiranja genocida, predsjedavajući Zvizdić kaže da u tom članu zakona zapravo nema ništa sporno jer se tu ne kažnjava samo negiranje genocida nego i negiranje svih presuđenih ratnih zločina. 


- Neophodno je zaustaviti jezik mržnje u BiH, ako želimo kreirati prosperitetno društvo - poručio je.       


Misli da je u BiH važno i dalje raditi na realizaciji Reformske agende, otvaranju radnih mjesta, pozivu investitorima da dođu u BiH, kao i stvaranju ambijenta da zadržimo mlade ljude u državi. Predsjedavajući Zvizdić kaže da nosi pozitivne utiske iz  posjete i susreta što ih je prethodnih dana u Briselu imao sa mnogim od evropskih zvaničnika, a za 12. juli najavljuje Samit lidera zapadnog Balkana u Trstu za koji je BiH kandidovala projekte iz nekoliko oblasti. Očekuje da ih većina bude odobrena, što će značiti značajan iznos grant sredstava, ali i kvalitetna kreditna i druga investicijska sredstva za realizaciju tih projekata.

 

 

 

Fena

Ne propustite