PRIJETI LI OPASNOST OD POŽARA NAŠOJ ZEMLJI? Istražili smo koliko su nadležni u BiH i vatrogasci spremni za požar!

Bosna i Hercegovina
PRIJETI LI OPASNOST OD POŽARA NAŠOJ ZEMLJI? Istražili smo koliko su nadležni u BiH i vatrogasci spremni za požar!
Vatrena stihija od jučer guta šume u Makarskoj i prijeti stanovništvu.

Vatrena stihija od jučer guta šume u Makarskoj i prijeti stanovništvu. 

Požar je na nekoliko stotina metara od kuća, dio turista je bio evakuiran, a situacija se smirila u ponedjeljak oko podneva kada je stala bura. 

No, sa vatrenom stihijom i dalje se bori veliki broj vatrogasaca, vojnika i četiri kanadera.

U našoj zemlji trenutno nema opasnosti od požara, ali istražili smo koliko su nadležni u BiH i vatrogasci spremni da reaguju ukoliko bi izbio požar. 

Komesar Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Vratnik" Neven Bratić za Novi.ba je rekao kakao su vatrogasci uvijek u pripravnosti i spremni da odgovore na prirodne nepogode. 

No, najvažniji segment preventive požara su građani. 

"Građani su svakako najvažniji segment preventive požara i zbog toga je veoma važno da vatru ne lože blizu šume  i gdje ima zapaljivog materijala. Da redovno kontrolišu instalacije u kući, te da vode računa o skladištenju zapaljivih materijala, poput plinskih boca, boja i lakova. Zatim da ne ostavljaju smeće i razbijene staklene boce, koje također mogu izazvati požar." - kaže Neven. 

Federalna uprava civilne zaštite  je jedna od krovnih  kada se radi o spašavanju u prirodnim nepogodama. 

"Pored osnovne zadaće FUCZ-a, u posljednje tri godine spasioci su obučeni i opremljeni i u spašavanju na vodi i u pod vodom, u klizištima, kao i požarima te potragama izgubljenih u planinskim predjelima. Posjedujemo savremenu digitalnu tehnologiju, iako ne možemo jos uvijek stajati rame uz rame sa razvijenijim zemljama. Svaki dan smo spremni da pružimo pomoć našim vatrogascima ukoliko im je naša pomoć potrebna i stojimo na raspolaganju i njima i građanima u svako doba dana i noći."  - izjavio je za Novi.ba Fahrudin Solak direktor FUCZ-a. 

Stanje opreme od prije 4 godine danas je znatno bolje, a Solak za naš portal kaže da se oprema  stalno mijenja jer je podložna ostećenjima i potrebno je izvojiti znatna sredstva kako bi oprema uvijek bila na raspolaganju i najboljem stanju spasiocima i grašanima. 

"Kontinuirano se treba raditi i obučavati kako bi smo imali timove koji se znaju nositi sa svim nedaćama koje nam stanu na put, što pokazujemo kroz vrijeme i zadatke koje svakodnevno obavljamo." - zaključuje Solak. 

 

 

Ne propustite