Turisti oduševljeni plažama i čistim morem

Region
Turisti oduševljeni plažama i čistim morem
Ljetna turistička sezona u Budvi, metropoli crnogorskog turizma u punom je jeku.

Ljetna turistička sezona u Budvi, metropoli crnogorskog turizma u punom je jeku.

Sve je više gostiju u ovom primorskom gradu, a najveće gužve očekuju se početkom jula. Trenutno u ovom gradu boravi preko 20 hiljada turista, uglavnom stranaca, koji su oduševljeni plažama i čistom vodom na budvanskoj rivijeri, javlja Anadolu Agency (AA).

Sezona kupanja u Budvi odavno je počela, a ovih dana sve više turista pristiže u gradu koji je i ovu sezonu dočekao spremno, sa pojačanim turističkim kapacitetima i bogatom ponudom.

Stranci "okupirali" Budvu

Šetališta uz obalu mora sve su punija turistima, a iz međusobnog razgovora turista, čuju se uglavnom engleski, ruski, poljski i francuski jezik.

Na budvanskoj rivijeri trenutno boravi 22.411, većinom stranih turista. Ta brojka je za devet odsto veća nego u istom periodu prošle godine. Stranih turista je 21.957, dok na teritoriji ove primorske opštine boravi 454 domaćih turista.

Brojno stanje u Opštini Budva pokazuje da najviše gostiju boravi u privatnom smještaju, čak 11.817, što je za 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Od toga, 314 je domaćih, a 11.503 stranih turista. U hotelima je registrovano 140 domaćih i 10.232 stranih gostiju, što je ukupno 10.372 i ne razlikuje se značajnije od prošlogodišnjih pokazatelja. Kampovi su ugostili 60 stranih turista, a 162 ih je odsjelo u hostelima.

Turisti oduševljeni plažama

Ekipa Anadolu Agency na jednom od šetališta na plaži u Bečićima srela je turistu iz Poljske koji sa sinom po prvi put boravi u Crnoj Gori. Zadovoljni su ponudom u Budvi.

„Mi smo iz Poljske, po prvi put smo u Crnoj Gori, po prvi put u Budvi, i ovo je naš prvi dan u Budvi, u Crnoj Gori. Lijepo je vrijeme, sunce nas je dočekalo, dobro kupanje, veoma lijepe planine“, kazao je turista iz Poljske.

Osim stranaca, Budva je omiljeno mjesto za turiste iz regiona. Posebno se to odnosi na goste iz Srbije, od kojih veliki broj ima svoje kuće, stanove i vikendice u ovom gradu. Bojan iz Novog Sada stigao je na ljetovanje sa društvom.

„Prvi utisak mi je super. Lijepo je ovdje, poslužilo nas je lijepo vrijeme, ima ljudi. Cijene su solidne, nije nešto ni preskupo, a ni prejeftino. Ok je skroz, sasvim sam zadovoljan“, kaže Bojan.

Da je Budva mjesto koje privlači turiste i sa drugih kontinenata potvrdila je i Zoja, koja živi u Torontu, u Kanadi. Ona je zajedno sa porodicom u Budvi.

„Ja sam iz Toronta, Kanada. Moj utisak o Budvi i Crnoj Gori - Budva je zaista predivna i sada je početak juna, početak sezone, bila sam ovdje par puta, tako da znam da zna da bude veća gužva. Volim kada je početak sezone zato što je mirnije, voda je zaista čista, plaže su otvorene i vrijeme je izvanredno. Volim Crnu Goru zato što što je veoma raznolika, možete da idete od planina do plaže za sat vremena otprilike. Tako da je to zaista izvanredno, zato što imate mogućnosti“, kaže Zoja.

Cijene na nivou prošlogodišnjih

Ono što posebno privlači posjetioce između ostalog jeste krstarenje malim brodovima od Budve do drugih crnogorskih primorskih gradova.

Kada su u pitanju cijene u prodavnicama, restoranima i kafićima, nepromijenjene su i na nivou su cijena u Srbiji i BiH. Kafa u kafićima košta između 1.30-1.50 euro, sokovi se kreću od 2 do 2.50 eura, dok se obična flaširana voda može kupiti za jedan euro.

Cijene plažnog mobilijara variraju u zavisnosti od plaže i kreću se od pet do deset eura za ležaljku, dok se cijena iznajmljivanja suncobrana takođe kreće u istom rasponu.

(24sata.info)

Ne propustite