Gotovo svi imaju ove stvari u domu, a POTENCIJALNO SU KANCEROGENE!

Zanimljivosti
Gotovo svi imaju ove stvari u domu, a POTENCIJALNO SU KANCEROGENE!
Kuća nam je, realno, prepuna proizvoda koji su potencijalno kancerogeni. A ovo je popis nekih koji su najčešći

Kuća nam je, realno, prepuna proizvoda koji su potencijalno kancerogeni. A ovo je popis nekih koji su najčešći.

Promjene staničnih DNK mogu dovesti do karcinoma. Ove promjene mogu biti nasljedne ili se javljaju kao rezultat načina života, zagađenja ili proizvoda kojima smo izloženi na poslu ili kod kuće.

Koristimo li proizvode koji sadrže kancerogene tvari povremeno, šanse da se nešto desi su minimalne, ali ako je njihova upotreba česta, rizik je velik. U svom se domu morate osjećati sigurno pa pogledajte neke od sljedećih stvari i razmislite o njihovoj eliminaciji.

Osvježivači zraka

Ako vaš dom ima neki loš miris, možda ćete posegnuti za osvježivačima zraka. Studija iz 2008. godine testirala je, na štetne supstance, 6 takvih proizvoda. Pet od njih imalo je jednu ili više kancerogenih hemikalija. U jednom osvježivaču zraka kojega ukopčamo u struju da lagano otpušta miris, ima preko 20 štetnih komponenti, sedam ih je otrovno.

Proizvodi za čišćenje

Proizvodi kojima dom održavamo čistim mogu sadržavati kancerogene supstance. Veliki broj proizvoda može štetiti respiratornom sustavu, od 2500 proizvoda preko jedne četvrtine ima kancerogene sastojke, pokazalo je istraživanje u Americi .

Mirisni omekšivači u listićima za sušilicu

Zahvaljujući ovim listićima, rublje iz sušilice izlazi mekano i mirisno. Ipak, miris u njima može predstavljati rizik za zdravlje jer toksini s listića prelaze na odjeću i tako na našu kožu.

Ista grupa za očuvanje okoliša testirala je 25 mirisnih proizvoda za kućanstvo. Pola proizvoda je imalo barem jedan kancerogeni sastojak. Problem je još veći jer na puno proizvoda ne piše što tačno sadrže.

Pesticidi

Ako imate problema s uzgojem voća i povrća u vašem vrtu, zbog korova, insekata ili malih životinja, vjerojatno koristite neke pesticide da pomognete rast i otjerate štetočine. Pesticidi su kancerogeni. Sve veći broj studija nalazi dokaze da pesticidi podižu rizik karcinoma.

Prehrambene boje

Svaka procesirana hrana, napitak, vitamin ili dijetetski nadomjestak sadrži umjetne boje. Studije su pokazale da 9 vrsta boja koje se koriste u prehrani mogu biti kancerogene. Od 1955. upotreba boja se upeterostručila.

Ogrlice protiv nametnika za kućne ljubimce

Ovim proizvodom ne čistite kuću, ali ako imate kućnog ljubimca kojega šetate vani, sigurno ima ovu ogrlicu. Dvije hemikalije koje sadrži mogu biti kancerogene, propoxur i tetraklorvinfos. Ne samo da potencijalno izazivaju karcinom nego mogu izazvati i neurološka oštećenja kod djece.

Nakon dva tjedna nošenja kućni ljubimci mogu imati štetne razine ovih hemikalija na dlaci. To je opasno za djecu koja često dolaze u kontakt s krznenim kućnim ljubimcima. Studija je bila mala, testirano je samo 9 pasa i pet mačaka pa je potrebno još testiranja da se tačno ocijeni koliko su opasne.

Vlažne kreme

Ovlaživanje kože svakodnevno je dobro za njegu. Puno krema za lice sadrži parabene, dokazano kancerogene hemikalije.

European Commission on Endocrine Disruption proglasila je ove hemikalije prvom supstancom koja remeti endokrinu ravnotežu. Ovo može potencijalno izazvati tumore i druge poremećaje.

Lak za nokte

Muškarci možda o ovome ne trebaju brinuti. Žene koje vole nalakirane nokte morale bi možda promisliti što koriste. Puno lakova za nokte sadrže formalaldehid koji povećava rizik nastanka karcinoma.

Formalaldehida ima i u dezinfekcijskim sredstvima koja se koriste u salonima za manikuru i pedikuru pa je rizik još veći ako nokte ne lakirate sami. U velikom su riziku oni koji rade u industriji koja koristi formaldehide, a odlazak u salon za njegu ruku i nogu povremeno, neće štetiti.

 Mirisne svijeće

Ako je vaš omiljeni način odstranjivanja lošeg mirisa u domu paljenje mirisnih svijeća, to može biti štetno za zdravlje. Neka istraživanja pokazuju povećani rizik kod djece čiji su roditelji imali običaj da pale svijeće tijekom trudnoće ili dojenja.

Ne propustite