Veći rizk od obolijevanja SRČANIH BOLESTI imaju PESIMISTI

Porodica i zdravlje
Veći rizk od obolijevanja SRČANIH BOLESTI imaju PESIMISTI
Pesimizam je snažan faktor rizika za smrt uslijed koronarne bolesti srca

Pesimizam je snažan faktor rizika za smrt uslijed  koronarne bolesti srca. Ovo je utvrđeno ispitivanjem na 2.267 sredovječnih i starijih muškaraca i žena iz Finske.


Liječnici s psihijatrijskog odjela jedne finske bolnice su pronašli da osobe s visokom razinom pesimizma imaju veći rizik umiranja od posljedica koronarne bolesti srca (KBS). Optimizam nema nikakvog učinka na smrtnost.

Pesimizam ili optimizam, u znanstvenom smislu, utvrđuju se stavom ljudi prema budućnosti. Očekuju li oni veći broj poželjnih ili nepoželjnih događaja u nastavku života.

Razina pesimizma se može jednostavno mjeriti i može biti vrlo koristan alat, zajedno s ostalim poznatim čimbenicima rizika poput dijabetesa, visokog tlaka ili pušenja za utvrđivanje rizika smrtnosti od posljedica KBS-a“ rekao je Dr. Mikko Pänkäläinen, voditelj istraživanja.

 

Kod pesimista, 2,2 puta viši rizik umiranja

Tokom 11-godišnjeg praćenja ispitivanih osoba, od KBS-a je umrlo 121 muškaraca i žena. Znanstvenici su utvrdili da je u toj grupi bio puno veći udjel pesimista nego u skupini preživjelih. Statistički, uspoređujući najviši i najniži kvartil pesimizma, kod osoba iz gornjeg kvartila je zabilježen 2,2 puta viši rizik umiranja od KBS-a u odnosnu na najniži kvartil.


Razina pesimizma i optimizma se utvrđivala revidiranim  Life Orientation Testom (LOT-R).  Testirane osobe su se izjašnjavale bodovanjem od 0 (uopće ne) do 4 (itekako) o izjavama poput ovih:

-U nesigurnim vremenima, obično očekujem najbolje
-Ako bi nešto moglo krenuti po zlu, kod mene će se upravo to i dogoditi
-Uvijek sam optimističan o svojoj budućnosti
-Teško bih mogao očekivati da će se stvari odvijati na moj način
-Rijetko računam da će mi se dogoditi dobre stvari
-Općenito, očekujem više dobrih događaja nego loših

 

Ne propustite