8 načina da se pametno izborite sa ekstremnim vručinama

Praktična žena
8 načina da se pametno izborite sa ekstremnim vručinama
Ne zaboravite na tuširanje hladnom vodom u najtežim trenucima.

 U slučaju ekstremnih vrućina, možete u zamrzivaču ohladiti mali ručnik pa ga staviti na zatiljak, a zapešća staviti pod tekuću hladnu vodu. Tako ćete sniziti temperaturu tijela za idućih sat vremena. I ne zaboravite na tuširanje hladnom vodom u najtežim trenucima.

Što niže to bolje

U slučaju da živite u kući, boravite u prizemlju, jer je tamo hladniji zrak nego na višim katovima. Koliko je tek vruće u potkrovlju, nećemo ni spominjati.

I prehrana je bitna

Jedite laganu i hladnu hranu, ona će vas bolje rashladiti od masnih i teških obroka. Ljeto je odlično jer ima puno sezonskog voća i povrća, a dobro će vam doći limunada ili osvježavajući voćni sladoled.

Spavanje

Ima li išta gore od vrelih ljetnih noći kada ne možete spavati i vrtite se umorni po krevetu. Probajte svilene plahte. Jesu skuplje, ali su prozračnije i ugodnije pa ćete lakše spavati.

Odjeća

Što je više moguće, nosite odjeću od prozračnih materijala poput pamuka, lana ili svile. Koža će lakše 'disati' i manje ćete se znojiti. Također je bitno da izbjegavate tamne boje jer privlače sunce.

I koliko god se čudnim činilo, nosite dulju odjeću jer ćete tako očuvati nižu temperaturu tijela.

 

Odmarajte

Odmor u najgorim satima dana, kada je skoro pa zabranjen izlazak na sunce, najbolji je način da se rashladite. Što se više krećete, temperatura tijela raste, a kada ležite i odmarate, ta je šansa manja.

Rashladite dom

Odmah ujutro spustite rolete i navucite zavjese kako biste spriječili zagrijavanje prostorija. U noći pak, kada temperatura padne, rastvorite prozore da svježi zrak procirkulira u prostorijama.

Isključite uređaje koje ne koristite

Čak i kada je primjerice TV ugašen, odašilje minimalnu toplinu ako je uključen u struju. Da biste stvorili što hladnije ozračje, isključite aparate koje ne koristite.

Kućanski poslovi

Bilo kakvi kućanski poslovi, od usisavanja do pranja stvaranja posuđa stvaraju dodatnu toplinu u stanu, ali i zagrijavaju vas jer se krećete. Ako možete, ostavite sve takve radove za rano jutro ili večer.

 

Ne propustite