Selektor BiH Mehmed Baždarević o problemima pred meč sa Grčkom: Jači smo od povreda

Bosna i Hercegovina
Selektor BiH Mehmed Baždarević o problemima pred meč sa Grčkom: Jači smo od povreda
Bez obzira na brojne povrede imamo dovoljno kvaliteta da pobjedimo Grčku u Zenici – kaže Mehmed Baždarević.

Bez obzira na brojne povrede imamo dovoljno kvaliteta da pobjedimo Grčku u Zenici – kaže Mehmed Baždarević.


Selektora BiH reprezentacije na početku priprema pred meč sa Grčkom u Zenici (9. jun) omeli su otkazi Avdije Vršajevića, Danijela Milićevića, Danijela Pavlovića i Radeta Krunića, a neizvjesno je stanje Miralema Pjanića poslije zadobijenog udarca u koljeno u finalnom meču Lige šampiona.

- Svaka promjena u ekipi ostavlja traga na samu igru, među povređenim igračima ima onih koji su bili najbliža opcija za početni sastav u meču protiv Grčke, ali šta je tu je. Moramo da se prilagođavamo u hodu, da tražimo iznenađenje za protivnika, te da stvorimo što bolju igračku opciju na terenu, kako bi nadoknadili odsustvo povrijeđenih fudbalera. Nadamo se da neće biti novih povreda i da će sa Pjanićevim kolenom biti sve u redu – kaže Baždarević i dodaje da neće zvati igrače sa rezervnog spiska.

- Imamo 21 fudbalera, što je sasvim dovoljno da formiramo tim za meč u Zenici. Ako bi proširivai spisak to bi bio problem kako za igrače koji su već nekoliko dana na odmoru, tako i za ostatak ekipe, koji već trenira zajedno. Mnogo je važnije da pred meč napravimo dobru atmosferu i timsku organizaciju, koja će biti usmjerna da odigramo što kompaktnije i borbenije, kako bi Grke dočekali što spremniji. Moramo da odigramo pametno, mudro i čvrsto, te da uz podršku publike dođemo do veoma važne pobjede, za koju, vjerujem, imamo kvalitet.

Baždarević tvrdi da meč sa Grčkom nije najvažniji meč u kvalifikacijama, već da je jedino važan konačan cilj, a to je plasman u Rusiju.

- Ne volim kvalifikacije tog tipa “najvažniji” ili “presudni” meč. Za mene je svaki sljedeći susret u ovim kvalifikacija najvažniji, sve dok ne ostvarimo cilj, i plasiramo se na Svjetsko prvenstvo. Ako pobjedimo Grčku moramo pobijediti sljedeću utakmicu, ako odigramo nerješeno, ponovo moramo pobijediti sljedeći meč, tako da je najvažnija ona utakmica koja dolazi - kaže Baždarević,prenosi Blic.

Selektor BiH ne vidi prednost u činjenici da je selekcija Grčka značajno promijenila ekipu u odnosu na prethodni duel.

- Sve ekipe u kvalifikacijama, uključujući i nas, trpe posljedice teške klupske sezone zbog čega je dosta promjena u sastavima. Znam da Grci dolaze sa 5 debitanta, ali jedinu prednost za nas vidim u tome što igramo na domaćem terenu, pred našom publikom, koja će, nadam se, napraviti dobru atmosferu. Protivnička ekipa ima izuzetno kvalitetan izbor igrača, i ne vjerujem da su rizikovali pretjerano sa promenama u ekipi. Mi se moramo samo bazirati na našu igru kako bi došli do povoljnog rezultata. Ako budemo radili tako i ne budemo pravili grške koje smo napravili u prvom meču uvjeren sam da možemo pobijediti Grčku u Zenici – kaže popularni Meša.

Krunića želi da dovede Fjorentina

Odlične igre veziste Radeta Krunića u dresu Empolija nisu ostale nezapažene, pa će reprezentativac BiH u toku ljetnje pauze gotovo izvjesno promijeniti sredinu. Interesovanje za fudbalera koji je ponikao u redovima fočanske Sutjeske pokazao je Napoli, a u trku se uključila i Fjorentina.

Prema pisanju portala fiorentinanews.com Krunić je bio jedina svjetla tačka Empolija u sezoni u kojoj je klub napustio Seriju A, a pored moćnog udarca i sjajne tehnike posjeduje sve što se traži od modernih veznih igrača.

- Tu informaciju sam saznao iz novina, ali prija interesovanje tako velikih klubova kao što su Napoli i Fjorentina. Odmah poslije posljednjeg kola sam krenuo na okupljanje reprezentacije, pa trenutno ne mogu da kažem mnogo toga oko trasfera. Zbog povrede ću propustiti meč protiv Grčke, a preporučeno mi je mirovanje od sedam do deset dana. Nakon toga će dosta toga biti jasnije i u dogovoru sa klubom ću da pronađem najbolje rješenje. Gotovo je izvijesno da ću napustiti Empoli, jer želim da napredujem i igram u elitnom rangu. O svemu ću dobro razmisliti i nadam se doneti pravu odluku – rekao je Krunić.

Ne propustite