Anis Ajdinović za Novi.ba: Federalna uprava budno prati dešavanja u vezi sa Konzumom kako bi se spriječili moguće manipulacije radnika i dobavljača

Tema sedmice
Anis Ajdinović za Novi.ba: Federalna uprava budno prati dešavanja u vezi sa Konzumom kako bi se spriječili moguće manipulacije radnika i dobavljača
U saradnji sa kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i drugim kontrolnim organima, Federalna uprava za inspekcijske poslove čini i činit će sve što je u njenoj nadležnosti kako bi se spriječilo nezakonito poslovanje i moguće manipulacije s pravima, kako radnika i zaposlenih u Konzumu, tako i Konzumovih dobavljača.

Dolazak mladih kadrova na ključna mjesta u državnoj upravi pun je pogodak. Takav je mladi i ambiciozni direktor Federalna uprava za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, koji je dao intervju za naš portal o aktuelnim dešavanjima u našoj zemlji.

Novi.ba: Da li ste, na bilo koji način, uključeni kao državni inspekcijski organ, u regionalnu „aferu Konzum“ i na koji način eventualno zaštiti prava radnika i dobavljača u BiH?
 
Federalna uprava za inspekcijske poslove budno prati dešavanja u vezi sa privrednim subjektom Konzum i subjektima uvezanim u ovaj konzorcij u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i situaciju s dobavljačima i uposlenicima. U saradnji sa kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i drugim kontrolnim organima, Federalna uprava za inspekcijske poslove čini i činit će sve što je u njenoj nadležnosti kako bi se spriječilo nezakonito poslovanje i moguće manipulacije s pravima, kako radnika i zaposlenih u Konzumu, tako i Konzumovih dobavljača. 
 
Novi.ba: Prošle ste godine izjavili da je akumulirani gubitak KCUS veći od 100 miliona KM, ali i da ste inspkecijskim kontrolama utvrdili mnoštvo nepravilnosti u radu. Pošto se radi o više od 100 milona KM, da li je neko eventualno odgovarao za toliki gubitak u radu KCUS?


Istina je da od početka 2016. godine vršimo intenzivne inspekcijske nadzore kad je u pitanju ukupno stanje u zdravstvu u FBiH, dakle, u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, ali i drugim kliničkim centrima – u Mostaru, Tuzli, Zenici, te drugim zdravstvenim ustanovama. Što se tiče KCUS, prilikom inspekcijskih kontrola (pored akumuliranog gubitka) konstatovane su znatne nepravilnosti u radu, po pitanju sklapanja ugovora o nabavci medicinskih sredstava i lijekova, te izvršavanju ugovornih obaveza, a pogotovo obaveza koje su proistekle iz prihvatanja donatorskih sredstava. Pored Federalne uprave za inspekcijske poslove, u ovom slučaju su nadležni i drugi kontrolni organi kao što su Finansijska policija FBiH i SIPA, koji su također poduzimali istražne i druge kontrolne radnje, a otvoreni su i predmeti pri Tužilaštvu Kantona Sarajevo, te u Tužilaštvu BiH.

Novi.ba: Poznato je da radite inspekcijske kontrole i državnih organa, da li imate informaciju da li je iko ikad odgovarao za finansijsku zloupotrebu od državnih službenika?

Ovdje treba napraviti jasnu razliku između organa uprave na koje se odnosi Zakon o državnoj službi FBiH i organa s javnim ovlaštenjima, na čiji se rad i djelovanje odnosi  Zakon o radu. U tom kontekstu, Federalna uprava za inspekcijske poslove ima nadležnost u vezi s kontrolom agencija čije se poslovanje reguliše Zakonom o radu, te u tom smislu kontinuirano vršimo inspekcijske nadzore. Što se tiče dosadašnjih kontrola, možemo reći da nisu utvrđene veće ili ozbiljnije povrede Zakona o radu, ali postoje slučajevi gdje smo zatekli i utvrdili određene prekršaje, te smo u skladu sa zakonom izrekli mjere u smislu izdavanja rješenja za otklanjanje nedostataka kao i novčanog sankcionisanja.

 

Ne propustite