Prvostepena presuda Mladiću do 30. novembra

Objavljeno:26.05.2017 - 17:04
A A A Times Arial

 

Predsjednik Haškog tribunala Karmel Ađijus najavio je da će taj sud prvostepenu presudu nekadašnjem vojnom lideru bosanskih Srba Ratku Mladiću izreći do 30. novembra, kao što je i predviđeno strategijom o okončanju rada Tribunala do kraja ove godine.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (75), optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. 

Sudija Ađijus je, kako je danas saopšteno iz Haga, presudu Mladiću najavio u New Yorku, tokom prvog susreta sa novim generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom. 

Predsednik Tribunala je "potvrdio da je taj sud na putu da okonča svoj posao do kraja 2017. i da će presude u poslednjim predmetima protiv Mladića i (ratnog lidera bosanskih Hrvata Jadranka) Prlića biti izrečene do 30. novembra", piše u saopštenju. 

Na tu prvostepenu presudu, kada bude izrečena, general Mladić ima pravo da uloži žalbu, koju će, poslije zatvaranja Tribunala, razmotriti sudski Mehanizam, pravni nasljednik Tribunala. 

Jadranku Prliću i petorici bosanskih Hrvata, Tribunal će do 30. novembra izreći pravosnažne presude za zločine nad Muslimanima, 1993-94. Prlića i saoptužene Tribunal je 2013. nepravosnažno osudio na dugogodišnje zatvorske kazne, a oni su na tu presudu uložili žalbe, koje trenutno razmatra apelaciono veće suda u Hagu.

Generalni sekretar UN zahvalio je sudiji Ađijusu za "izvanredan rad i efikasnost Tribunala, rekavši da je taj sud važan instrument ne samo za postizanje pravde, nego i za odvraćanje, mir i zaštitu ljudskih prava".

 

Beta

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!