SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Rijaset IZ u BiH zabrinut viješću o rušenju vjerskog objekta u Zemunu

Objavljeno:26.05.2017 - 16:21
A A A Times Arial

Rijaset Islamske zajednica u BiH izrazio je zabrinutost viješću o rušenju vjersko-kulturno-obrazovnog objekta u Zemun Polju koje su zbog nedovršene procedure sinoć organizirale vlasti Republike Srbije.

Islamska zajednica u BiH razumije potrebu da se provode zakoni Republike Srbije ali insistira na tome da se istovremeno moraju poštovati vjerske slobode svih građana i omogućiti im da na legalan način ostvare svoja prava. Već duže vremena IZ u BiH i međunarodne organizacije upozoravaju na probleme s kojima se susreću muslimani u Srbiji u ostvarenju osnovnih vjerskih prava kao što je pravo na okupljanje i izgradnju vjerskih objekata.

- Načinom na koji je ovaj vjerski objekt srušen i pored protivljenja građana u predramazanskim danima šalje se loša poruka i narušavaju nastojanja da se u Srbiji i regionu obnovi povjerenje - navodi se u saopćenju.

Nadaju se da će ova greška biti ispravljena te da će muslimani u Srbiji i njene vlasti vrlo brzo iznaći rješenje kako bi se omogućila legalna izgradnja vjerskih objekata i džamija koje su već duže vremena potrebne vjernicima i čiju izgradnju oni traže godinama, javlja Mina. 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!